Bani.md

Banca Transilvania din România intră pe piața din R. Moldova. Va cumpăra acțiuni din Victoriabank

Banca Transilvania din România intră pe piața din R. Moldova. Va cumpăra acțiuni din Victoriabank foto: aktualnews.ro

Banca Transilvania (BT) intenționează să achiziționeze un pachet inițial în jur de 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova. BT a solicitat aprobarea achiziției din partea autorităților de reglementare bancară și autorităților relevante din România și Republica Moldova.

Din 2007, acesta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova!

Ca urmare a investiției avute în vedere, Banca Transilvania și BERD vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, acestea vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.

Acționar minoritar, BERD și-a majorat participația la 27,5% anul trecut, în încercarea de a restabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank.

Conform unui comunicat al BT remis, marți, AGERPRES, este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afara Republicii Moldova își arată interesul pentru a intra pe piață.

"Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei pentru aceasta investiție", se menționează în comunicat.

"Suntem încântați să ne alăturăm BERD-ului și celorlalți acționari în demersul de a dezvolta piața bancara locală și de a susține economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o banca solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creștere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză — IMM, retail, microcompanii — precum și în ceea ce privește serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios ne bazăm inclusiv pe continuarea și dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noștri tradiționali", a declarat Horia Ciorcila, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

Banca Transilvania este a doua bancă din România, în funcție de active, BERD fiind acționar al acesteia din 2001.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000