Bani.md

B.C. „Eximbank” din Republica Moldova a fost cumpărată de către una dintre cele mai mari bănci din Italia

B.C. „Eximbank” din Republica Moldova a fost cumpărată de către una dintre cele mai mari bănci din Italia

Intesa Sanpaolo, una dintre cele mai mari bănci din Italia, a devenit acționarul majoritar al B.C. „EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca" S.A. din Republica Moldova. Intensa SanPaolo a cumpărat activele și pasivele  Veneto Banca, banca-mamă a Eximbank din Republica Moldova, dar și cele ale Banca Popolare di Vicenza.

Astfel, au fost cumpărate inclusiv băncile Grupului Veneto Banca din Republica Moldova, Croația și Albania.

Achiziția a fost făcută după ce Banca Centrală Europeană a anunțat că va lichida cele două bănci italiene, Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza.

Contractul de achiziţionare a unor active şi pasive, precum şi a unor relaţii juridice deţinute de cele două bănci, a fost făcută la preţul simbolic de un euro.

Această măsură de intervenţie din partea Intesa  Sanpaolo  permite  evitarea  unor  grave  repercusiuni sociale,  care,  în  caz  contrar,  ar  fi  putut  să  apară  în  urma  procedurii  de  lichidare  obligatorie  administrativă a celor două bănci, salvând angajaţii acestora, depozitele plasate de aproximativ 2  milioane de familii şi activitatea a aproximativ 200 mii de companii finanţate şi, în consecinţă, activitatea  a  3  milioane  de  persoane  din  regiunile  care  înregistrează  cea  mai  mare  creştere economică din Italia.

Intesa Sanpaolo este una dintre cele mai mari bănci din zona euro cu o capitalizare de peste 45 de miliarde euro. În Italia, Intesa Sanpaolo are peste 11,1 milioane de clienți și o cotă de piață de 12%. Peste hotarele Italiei, Intesa Sanpaolo a dezvoltat o prezență puternică în țările Europei Centrale și de Est, inclusiv România, precum și în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, în care deservește peste 7,7 milioane de clienți.

Clienţii B.C. „EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca" S.A. din Republica Moldova nu suportă nicio consecinţă în rezultatul acestui transfer: oficiile şi subdiviziunile băncii vor fi deschise în mod obişnuit şi pe deplin funcţionale, toate operaţiunile bancare vor putea fi efectuate fără modificări, însă sub responsabilitatea noului acționar - Intesa Sanpaolo.

Bani.md amintește că grupul bancar italian Veneto Banca, care este banca-mamă a Eximbank din țara noastră va fi lichidată în urma unei decizii a Băncii Centrale Europene. Anunțul a fost făcut acum câteva zile de către BCE.

Reprezentanții Eximbank au venit astăzi cu o reacție, în care se menționează că soluția crizei se află în mâinile autorităților italiene,

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000