BEMOL transmite o scrisoare deschisă președintelui BERD, solicitand investigarea încălcărilor comise de oficiul de la Chișinău

Compania BEMOL a transmis o scrisoare deschisă președintelui interimar BERD, rugând să investigheze încălcările comise de oficiul de la Chișinău. Mai exact, este vorba despre „depășirea regulilor democratice de lobby”, implicarea în cadrul unui litigiu privat și imixtiune în procesul legislativ prin promovarea modificărilor la pachetul de legi privind combaterea spălării banilor.

Compania BEMOL a transmis o scrisoare deschisă președintelui interimar BERD, rugând să investigheze încălcările comise de oficiul de la Chișinău. Mai exact, este vorba despre „depășirea regulilor democratice de lobby”, implicarea în cadrul unui litigiu privat și imixtiune în procesul legislativ prin promovarea modificărilor la pachetul de legi privind combaterea spălării banilor.

În scrisoare, președintele interimar al Băncii este alertat, în primul rând, în legătură cu șefei oficiului local al BERD, Angela Sax. „Într-o intervenție televizată, a acuzat public instanțele judecătorești din Republica Moldova de emiterea unei hotărâri în defovoarea domnului Moser (n.r. proprietarul Portului Giurgiulești), a exprimat îngrijorări nefondate cu privire la interesul economic al Băncii în portul Giurgiulești, la continuarea activității portului și respectiv, la impactul care îl vor resimți alte companii care depind de activitatea portului. A susținut că evoluțiile recente ale litigiilor au aruncat o umbră asupra climatului investițional din Moldova, subminând încrederea în eferturile de promovare a Moldovei ca destinație de business”, scrie în apel.

„În ultima perioadă BERD a alocat eforturi și resurse considerabile pentru a interveni în procesele judiciare dintre BEMOL și fostul administrator Thomas Moser (unde există o decizie a Curții Supreme a Republicii Moldova) și a cerut Curții de Apel să revizuie decizia menționată mai sus, care este definitivă și irevocabilă”, se menționează în aceeași scrisoare.

Mai mult, s-a scris și despre proiectul de lege prezentat de consilierul prim-ministrului Nicolae Eșanu, în ultima ședința a Parlamentului din sesiunea primăvară-iarnă, pe care deputații din opoziție l-au declarat unul dubios: „Cel mai recent moment critic și alarmant este legat de tentativa de a trece prin Guvern și Parlament într-o singură zi (20 iulie 2020) într-o manieră extrem de dubioasă și netransparentă, un proiect de lege care modifică unele legi vitale pentru stat: Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, Legea privind societățile cu răspundere limitată, Codul de executare, Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali”.

„În timpul prezentării acestui proiect de lege în Parlament, domnul Nicolae Esanu (un respectat jurist moldovean, actualmente consilier al Prim-Ministrului) a recunoscut public că proiectul de lege a fost elaborat de alte persoane și cu încălcarea normelor legale de creație legislativă (în ciuda preocupării constante a D-sale în Guvern să stopeze această practică, cum a anunțat D-sa), urmărind trimiterea unui semnal către instanțele judecătorești din Moldova cu privire la litigiile în curs de examinare pe cazurile legate de sechestrarea bunurilor beneficiarilor efectivi ai companiilor moldovenești (fără îndoială, este vorba despre litigiile curente dintre BEMOL și domnul Moser) și că proiect de lege “a fost discutat foarte demult, în întâlniri cu ambasadorii”, scrie BEMOL.

Scrisoarea integrală adresată conducerii BERD poate fi citită mai jos.

Amintim că, anterior, Bani.md a scris că există zvonuri, precum că BERD ar fi promotorul proiectului de modificări la Legea combaterii spălării banilor, din anumite interese ale Băncii. La acea ședință a Parlamentului, Nicolae Eșanu și-a cerut scuze pentru urgența cu care este promovat proiectul, argumentând necesitatea examinării și adoptării în prima și a doua lectură prin faptul că „instanțele judecătorești interpretează și aplică la o scară tot mai largă prevederile Legii cu privire la spălare de bani și urmăresc activele unor beneficiari”.

Nota redacției: În contextul în care această informație prezintă interes pentru public, Realitatea.md își asumă să publice scrisoarea BEMOL integral. Urmează să solicităm reacțiile persoanelor vizate, cu publicarea lor în articole separate și cu actualizarea acestuia.

Până la ora publicării știrii, BERD nu a prezentat vreun comentariu oficial.

Alte stiri

Fiscul vine cu precizări. Cum se vor calcula scutirile pentru persoanele fizice în 2021

Politica fiscală și vamală pentru anul 2021, adoptată prin Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020, prevede unele modificări la capitolul ce ține de scutirile acordate persoanelor fizice pentru anul 2021.

Joburi de viitor: (17) Eticist al robotului

Eticienii sunt experți în etică. Atunci când o nouă tehnologie sau scenariu implică metode și aplicații emergente și controversate în care există implicații etice sau morale, unui eticist i se solicită frecvent să ofere contribuții.

Joburi de viitor: (16) Programator de computer cuantic

Calculatoarele cuantice utilizează stări cuantice atomice în dispozitive cu temperatură foarte scăzută, folosind mai multe raze laser, cu interacțiuni la nivelul atomilor individuali.

Lipsă de fructe și legume în supermarketurile britanice. Efectele ieșirii din EU

După ce a fost semnat acordul Brexit, mai multe schimbări au intrat în vigoare, printre care și modificări vamale. La apropae două săptămâni după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, efectele sunt vizibile în supermarketurilr britanice. De asemenea, șoferii de camioane din UE sunt obligați să aștepte și zile întregi pentru a avea toate actele în regulă.

Ultimele ȘTIRI

Fiscul vine cu precizări. Cum se vor calcula scutirile pentru persoanele fizice în 2021

Politica fiscală și vamală pentru anul 2021, adoptată prin Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020, prevede unele modificări la capitolul ce ține de sc...

Joburi de viitor: (17) Eticist al robotului

Eticienii sunt experți în etică. Atunci când o nouă tehnologie sau scenariu implică metode și aplicații emergente și controversate în care există i...

Joburi de viitor: (16) Programator de computer cuantic

Calculatoarele cuantice utilizează stări cuantice atomice în dispozitive cu temperatură foarte scăzută, folosind mai multe raze laser, cu interacți...

Lipsă de fructe și legume în supermarketurile britanice. Efectele ieșirii din EU

După ce a fost semnat acordul Brexit, mai multe schimbări au intrat în vigoare, printre care și modificări vamale. La apropae două săptămâni după i...

De ce cresc prețurile la produsele petroliere? Răspuns de la Veaceslav Ioniță

Mai multe companii au anunțat majorarea prețurilor la produsele petroliere. Benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 17,10 lei, motorina –14,45 ...

Vezi toate știrile