BEMOL transmite o scrisoare deschisă președintelui BERD, solicitand investigarea încălcărilor comise de oficiul de la Chișinău

Compania BEMOL a transmis o scrisoare deschisă președintelui interimar BERD, rugând să investigheze încălcările comise de oficiul de la Chișinău. Mai exact, este vorba despre „depășirea regulilor democratice de lobby”, implicarea în cadrul unui litigiu privat și imixtiune în procesul legislativ prin promovarea modificărilor la pachetul de legi privind combaterea spălării banilor.

Compania BEMOL a transmis o scrisoare deschisă președintelui interimar BERD, rugând să investigheze încălcările comise de oficiul de la Chișinău. Mai exact, este vorba despre „depășirea regulilor democratice de lobby”, implicarea în cadrul unui litigiu privat și imixtiune în procesul legislativ prin promovarea modificărilor la pachetul de legi privind combaterea spălării banilor.

În scrisoare, președintele interimar al Băncii este alertat, în primul rând, în legătură cu șefei oficiului local al BERD, Angela Sax. „Într-o intervenție televizată, a acuzat public instanțele judecătorești din Republica Moldova de emiterea unei hotărâri în defovoarea domnului Moser (n.r. proprietarul Portului Giurgiulești), a exprimat îngrijorări nefondate cu privire la interesul economic al Băncii în portul Giurgiulești, la continuarea activității portului și respectiv, la impactul care îl vor resimți alte companii care depind de activitatea portului. A susținut că evoluțiile recente ale litigiilor au aruncat o umbră asupra climatului investițional din Moldova, subminând încrederea în eferturile de promovare a Moldovei ca destinație de business”, scrie în apel.

„În ultima perioadă BERD a alocat eforturi și resurse considerabile pentru a interveni în procesele judiciare dintre BEMOL și fostul administrator Thomas Moser (unde există o decizie a Curții Supreme a Republicii Moldova) și a cerut Curții de Apel să revizuie decizia menționată mai sus, care este definitivă și irevocabilă”, se menționează în aceeași scrisoare.

Mai mult, s-a scris și despre proiectul de lege prezentat de consilierul prim-ministrului Nicolae Eșanu, în ultima ședința a Parlamentului din sesiunea primăvară-iarnă, pe care deputații din opoziție l-au declarat unul dubios: „Cel mai recent moment critic și alarmant este legat de tentativa de a trece prin Guvern și Parlament într-o singură zi (20 iulie 2020) într-o manieră extrem de dubioasă și netransparentă, un proiect de lege care modifică unele legi vitale pentru stat: Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, Legea privind societățile cu răspundere limitată, Codul de executare, Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali”.

„În timpul prezentării acestui proiect de lege în Parlament, domnul Nicolae Esanu (un respectat jurist moldovean, actualmente consilier al Prim-Ministrului) a recunoscut public că proiectul de lege a fost elaborat de alte persoane și cu încălcarea normelor legale de creație legislativă (în ciuda preocupării constante a D-sale în Guvern să stopeze această practică, cum a anunțat D-sa), urmărind trimiterea unui semnal către instanțele judecătorești din Moldova cu privire la litigiile în curs de examinare pe cazurile legate de sechestrarea bunurilor beneficiarilor efectivi ai companiilor moldovenești (fără îndoială, este vorba despre litigiile curente dintre BEMOL și domnul Moser) și că proiect de lege “a fost discutat foarte demult, în întâlniri cu ambasadorii”, scrie BEMOL.

Scrisoarea integrală adresată conducerii BERD poate fi citită mai jos.

Amintim că, anterior, Bani.md a scris că există zvonuri, precum că BERD ar fi promotorul proiectului de modificări la Legea combaterii spălării banilor, din anumite interese ale Băncii. La acea ședință a Parlamentului, Nicolae Eșanu și-a cerut scuze pentru urgența cu care este promovat proiectul, argumentând necesitatea examinării și adoptării în prima și a doua lectură prin faptul că „instanțele judecătorești interpretează și aplică la o scară tot mai largă prevederile Legii cu privire la spălare de bani și urmăresc activele unor beneficiari”.

Nota redacției: În contextul în care această informație prezintă interes pentru public, Realitatea.md își asumă să publice scrisoarea BEMOL integral. Urmează să solicităm reacțiile persoanelor vizate, cu publicarea lor în articole separate și cu actualizarea acestuia.

Până la ora publicării știrii, BERD nu a prezentat vreun comentariu oficial.

Alte stiri

Cel mai unic iaht explorator din lume ar putea fi al tău pentru 12 milioane de dolari (FOTO)

Nu, nu este un concept de iaht. Este un trimaran eficient din punct de vedere energetic, din viața reală. Acesta navighează pe mări din 2012 și poate fi al tău contra sumei de 12 milioane de euro. De fapt, este posibil să fi văzut nava în porturile din întreaga lume, unde a atras întotdeauna atenția.

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

Facebook elimină limita de text de pe imaginile pentru reclame

Facebook nu va mai avea o limită pentru cantitatea de text a unei imagini - reclame, care reprezintă în prezent 20% din întregul spațiu creativ. Anunțurile cu bannere care conțin mai mult de 20% din text nu vor mai fi dezavantajate atunci când participă la licitație, potrivit unui post pe Twitter. al expertului în social media Matt Navarra.

Consumatorii de vin din România vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Moldova

Consumatorii de vin vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Republica Moldova, în campania “Vin în Moldova”, inițiată de Wine of Moldova împreună cu Carrefour România.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile