Bitcoinul se prăbuşeşte pe fondul eşecului din El Salvador, prima ţară care a adoptat criptomoneda ca mijloc de plată

08 Sept. 2021, 16:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Sept. 2021, 16:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Bitcoinul se află pe minus cu 9,4% în ultimele 24 de ore, scăzând de dimineaţă cu până la 14% pe fondul deciziei autorităţilor din El Salvador de a adopta moneda digitală ca mijloc oficial de plată, notează Yahoo Finance.

În prezent, cea mai valoroasă criptomonedă din lume se tranzacţionează la circa 46.200 de dolari, după ce depăşise cu mult pragul de 50.000 de dolari în ziua de marţi, 7 septembrie, scrie Ziarul Financiar.

Unii cetăţeni salvadorieni şi-au manifestat dezacordul în ceea ce priveşte decizia Congresului, în condiţiile în care se tem că volatilitatea Bitcoinului va genera un grad prea ridicat de risc în rândurile investitorilor. Totodată, populaţia şi-a exprimat incertitudinea cu privire la activităţile ilegale şi tranzacţiile ilicite realizate prin intermediul monedei virtuale.

Marţi, peste 1.000 de oameni au protestat împotriva adopţiei Bitcoinului ca mijloc de plată.

„Există frici conform cărora ţara va deveni cunoscută drept un paradis al deţinerilor în Bitcoin, fapt ce ar putea atrage un tip nepotrivit de investiţii din partea unor grupuri infracţionale care încearcă să rămână anonime”, spune Susannah Streeter, analist de piaţă în cadrul companiei de servicii financiare Hargreaves Lansdown din Londra.

Totodată, decizia s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice. Iniţial, portofelul digital Chivo, dezvoltat de guvernul din San Salvador, nu a fost disponibil pe platformele Apple şi Huawei.

Ulterior, aplicaţia nu a putut face faţă numărului de înregistrări, iar guvernul a fost nevoit să oprească temporar operaţiunile pentru a creşte capacitatea platformei.

Odată ce preţul a început să scadă brusc, preşedintele salvadorian Nayib Bukele a scris pe Twitter că ţara a „profitat de declin” şi a cumpărat alţi 150 de Bitcoini. În total, El Salvador deţine 550 de criptomonede care valorează circa 27 de milioane de dolari.

De altfel, au scăzut şi acţiunile unor companii care au expunere pe piaţa crypto, precum Coinbase (minus 4%) şi MicroStrategy (minus 9%).

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală