Bloomberg: Ultima stație a unor milioane din „cazul Magnitsky”, spălate prin Moldova

Unele dintre cele 230 de milioane de dolari aflate în centrul scandalului extins al spălării banilor din Europa, cunoscut drept și „cazul Magnitsky” au fost în cele din urmă cheltuite pe proprietăți spaniole, potrivit procurorilor anti-corupție de la Madrid.

Unele dintre cele 230 de milioane de dolari aflate în centrul scandalului extins al spălării banilor din Europa, cunoscut drept și „cazul Magnitsky” au fost în cele din urmă cheltuite pe proprietăți spaniole, potrivit procurorilor anti-corupție de la Madrid. 

Investigarea lor, urmărind niște trasee originare din Rusia, se extinde într-o anchetă care până acum s-a concentrat asupra țărilor baltice și a băncilor scandinave, printre care Danske Bank A/S și Swedbank AB, scrie Bloomberg. Cercetările spaniole arată că o verigă de spălare a banilor a deplasat aproximativ 35 de milioane de euro (39 milioane dolari) prin intermediul conturilor din Moldova, Ucraina și Lituania și apoi prin Estonia în Spania, oferind noi detalii despre destinația finală a unei părți din numerarul spălat.

Fondurile „au fost spălate din 2008 printr-o structură internațională a companiilor, băncilor și țărilor care nu au nici o transparență, nici colaborare financiară sau procedurală”, au declarat procurorii spanioli Juan Jose Rosa Alvarez și Jose Grinda Gonzalez într-o instanță din Madrid.

Judecătorii de la Curtea Națională din Spania trebuie să decidă dacă vor continua să investigheze cazul și apoi să procedeze la proces. De asemenea, un judecător de instrucție trebuie să decidă dacă persoanele și instituțiile menționate în plângere ar trebui să fie considerate martori sau inculpați.

Potrivit Bloomberg ar fi vorba de o parte din cele 230 de milioane de dolari ce au fost deturnate încă în 2007 din bugetul Rusiei, printr-o schemă criminală în așa-numitul „caz Magnitski“ și care ulterior au ajuns în diverse locații.

În timp ce transferurile ilegale care fac obiectul anchetei au provenit, în multe cazuri, cu un deceniu în urmă, dezvăluirile au ridicat noi îngrijorări cu privire la eficacitatea machetei europene de reglementare și aplicare a normelor anti-spălare a banilor. Bloomberg Economics estimează că aproximativ 1 triliu de dolari s-au mutat din Rusia în ultimii 25 de ani. Banca Danske a recunoscut în septembrie că cele mai multe 230 miliarde de dolari care au trecut prin unitatea estonă au fost probabil suspecte.

Cum au fost cheltuiți banii

Aproximativ 10 milioane de euro din cele 35 de milioane de euro aflate în curs de investigare în Spania au fost transferate de la unitatea estonă a Danske Bank la 65 de destinatari, în special indivizi de origine rusă și ex-sovietică, procurorii susțin că vor cumpăra apoi imobile în Spania. În plus, 7,2 milioane de euro au fost achiziționate pentru a cumpăra piese de mașini, echipamente de construcție, pantofi și alte bunuri.

Cei doi procurori au declarat că aproximativ 12,7 milioane de euro au fost transferate între aprilie 2008 și octombrie 2009 dintr-un cont legat de trezoreria rusă la contul unui individ la Caixa de Girona, o mică bancă de economii regională care a fuzionat cu CaixaBank SA în 2010.

Procurorii susțin, de asemenea, că între martie 2008 și decembrie 2009, o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice a transferat 5,1 milioane de euro într-un cont sub numele proprietarului său, la o altă bancă spaniolă. Transferul a fost alocat pentru un "împrumut pentru a cumpăra proprietăți imobiliare".

Documentele instanței oferă, de asemenea, un context suplimentar la detenția bruscă a lui Browder din Madrid în mai 2018. În acel moment, poliția spaniolă a declarat că l-au ținut pentru că acționau pe baza unui mandat de arestare rus, care ulterior a fost considerat "invalid".

Documentele Curții confirmă faptul că Browder se afla la Madrid la momentul respectiv pentru a da mărturie procurorilor spanioli despre legătura dintre Spania și Magnitsky.

Alte stiri

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III al anului 2019.

Ultimele ȘTIRI

Primul card cashback în Moldova: Moldova Agroindbank și Mastercard au lansat o serie unică de carduri de plată GAMA

CARDURI DE PLATĂ GAMA

Wine Records prezintă primul Vin Muzical. Un cadou inedit pentru sărbătorile de iarnă (VIDEO)

Alină-le dorul de Casă!

Acest robot japonez poate vedea cumpărătorii ce nu poartă o mască în magazinul tău. Ce le face (VIDEO)

Cu vocea lui de copil, Robovie pare cel mai dulce dintre roboți.

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul pre...

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează și Refinanțează

RECALCULEAZĂ. REFINANȚEAZĂ. CU MAIB!

Vezi toate știrile