BNM a aprobat un set de măsuri stimulative de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis cu vot unanim, în ședința din 6 august 2020, asupra unui șir de măsuri de politică monetară stimulative.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis cu vot unanim, în ședința din 6 august 2020,  asupra unui șir de măsuri de politică monetară stimulative.

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0,25 puncte procentuale, până la 3,0 la sută anual.  Prin această măsură sunt create condiții pentru menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta inflației de 5,0 la sută pe termen mediu.

Decizia se bazează pe evaluarea informațiilor macroeconomice recente disponibile din mediul intern și extern și asumările luate în calcul la elaborarea noii runde de prognoză.

Totodată, Comitetul executiv a stabilit nivelul ratelor de dobândă de 5.5 la sută la creditele overnight și de 0.5 la sută la depozitele overnight. Diminuarea cu 1.0 p.p. a coridorului ratelor are menirea de a calibra instrumentele de politică monetară cu scopul eficientizării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară.

În același timp, a fost diminuată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu câte 1,0 p.p. , până la 32,0 la sută,  pentru perioadele de aplicare 16 august 2020 – 15 septembrie 2020 și, respectiv, 16 septembrie 2020 – 15 octombrie 2020. Pentru aceleași perioade, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă cu câte 3.0 p.p., până la 27,0 la sută. Decizia de echilibrare în continuare a normelor rezervelor obligatorii, abordată și în cadrul discuțiilor de luna trecută cu FMI, are drept scop îmbunătățirea intermedierii financiare în moneda națională.

În ședința de astăzi, a fost aprobat și Raportul asupra inflației nr. 3, care urmează să fie publicat pe 13 august 2020.

Conform prognozei cuprinse în raport, cererea agregată va genera presiuni dezinflaționiste până în trimestrul III 2021, preponderent, pe seama măsurilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și diminuarea cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului curent.

În acest context, cererea agregată internă și impulsul fiscal negativ precum și, diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă. Totodată, o influență proinflaționist vor avea diminuarea producției agricole în anul curent, restricțiile de export la unele produsele agroalimentare în regiune, efectul produselor cu caracter puternic sezonier și ajustarea accizelor.

BNM monitorizează încontinuu situația macroeconomică determinată de implicațiile pandemiei și, la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, va veni cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate a băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

Următoarea ședință cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 9 septembrie 2020, conform calendarului publicat.

 

Alte stiri

Cel mai unic iaht explorator din lume ar putea fi al tău pentru 12 milioane de dolari (FOTO)

Nu, nu este un concept de iaht. Este un trimaran eficient din punct de vedere energetic, din viața reală. Acesta navighează pe mări din 2012 și poate fi al tău contra sumei de 12 milioane de euro. De fapt, este posibil să fi văzut nava în porturile din întreaga lume, unde a atras întotdeauna atenția.

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

Facebook elimină limita de text de pe imaginile pentru reclame

Facebook nu va mai avea o limită pentru cantitatea de text a unei imagini - reclame, care reprezintă în prezent 20% din întregul spațiu creativ. Anunțurile cu bannere care conțin mai mult de 20% din text nu vor mai fi dezavantajate atunci când participă la licitație, potrivit unui post pe Twitter. al expertului în social media Matt Navarra.

Consumatorii de vin din România vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Moldova

Consumatorii de vin vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Republica Moldova, în campania “Vin în Moldova”, inițiată de Wine of Moldova împreună cu Carrefour România.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile