Bolnavii, amenințați cu foametea! Nemerenco cere majorarea cheltuielilor pentru mâncare

27 Sept. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 11:25 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco cere majorarea cheltuielilor pentru alimentarea bolnavilor (maturi şi copii) din instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat, precum și a donatorilor care oferă sînge și componente sangvine în mod neremunerat.

Potrivit proiectului de lege, care urmează să fie votat mâine, 28 septembrie, în ședința de Guvern, prevede majorarea normelor de cheltuieli cu 25,0% pentru alimentarea bolnavilor din instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat și respectiv majorarea normei de cheltuieli pentru donatorii care oferă sînge și componente sangvine.

„Majorarea semnificativă a prețurilor la toate categoriile de produse și servicii se atestă pe parcursul ultimei perioade de timp, ca rezultat a războiului în Ucraina, care a generat criza economică și energetică, iar produsele alimentare înregistrând cea mai mare majorare. Respectiv, în condițiile actuale instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat sunt în imposibilitate să acopere toate cheltuielile de alimentație, fiind limitate de norma actuală depășită”, se spune în proiectul de lege.

Astfel, norma de cheltuieli pentru o persoană pe zi, din cadrul centrelor de plasament şi reabilitare pentru copii, centrelor de recuperare şi reabilitare pentru copii va constitui 51,63 lei/zi, din cadrul centrelor ftiziopneumologice de reabilitare pentru copii va constitui 55,75 lei, din cadrul centrului de reabilitare pentru copii ”Sergheevca” va constitui 86,13 lei, iar pentru donatorii care oferă sînge și componente sangvine va constitui 125,00 lei.

În bugetul aprobat a anului 2022, sunt planificate alocații financiare în sumă totală de 8,15 mil. de lei, destinate cheltuielilor pentru alimentația bolnavilor din cadrul centrelor de plasament şi reabilitare pentru copii, centrelor de recuperare şi reabilitare pentru copii. Pentru anul 2023 cheltuielile vor crește cu 1,8 mil. de lei.

 

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cunoscut pentru acuzațiile false lansate pe bandă rulantă și propaganda anti-occidentală, a susținut într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că ”Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

Reamintim că justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei este o presupusă provocare din partea Occidentului. În realitatea, Rusia a început invazia Ucrainei încă din 2014, când a anexat ilegal Crimea și a cucerit teritoriile estice.

Lavrov a mai spus că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Rusia controlează de facto regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde menține mii de soldați și depozite de armament.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău