Bani.md

Bunurile autohtone și agenții economici din R. Moldova vor fi avantajați în cadrul procedurilor de achiziții publice

Bunurile autohtone și agenții economici din R. Moldova vor fi avantajați în cadrul procedurilor de achiziții publice

La examinarea, evaluarea şi compararea ofertelor în cazul achizițiilor publice, autoritatea contractantă va putea aplica o marjă preferențială în favoarea ofertelor de bunuri autohtone și lucrări efectuate de operatorii micro și mici rezidenți ai țării. În ședința de ieri, Parlamentul a votat, în prima lectură, modificarea Legii privind achizițiile publice. 

Inițiativa prevede ca la evaluarea şi compararea ofertelor, pentru contractele de bunuri și lucrări a căror valoare estimativă este până la 2 000 000 lei, autoritatea contractantă va aplica marja preferenţială în favoarea ofertelor de bunuri autohtone şi ofertelor de lucrări efectuate de entități rezidente ale Republicii Moldova, care nu va depăşi 15 la sută din preţul ofertei cea mai bine clasate.

Totodată, pentru ofertele de bunuri produse de întreprinderile Societăţii Orbilor, Societăţii Invalizilor şi Asociaţiei Surzilor, de Atelierul de Producţie al Spitalului de Psihiatrie Republican, de instituţiile penitenciare şi ofertele de bunuri agroalimentare ecologice sau din perioada de conversiune la cele ecologice, marja preferenţială nu va depăşi 20 la sută din preţul ofertei cea mai bine clasate.

Potrivit autorilor, de modul în care autoritățile contractante efectuează achizițiile în mare parte depinde eficiența utilizării banilor publici, iar modificările propuse vor îmbunătăți mecanismul de achiziții pentru agenții economici care au nevoie de posibilitatea de a-și valorifica potențialul în propria țară.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000