Bani.md

Calitatea benzinei și a motorinei va fi verificată după standarde europene. MEI propune un nou sistem de monitorizare

Calitatea benzinei și a motorinei va fi verificată după standarde europene. MEI propune un nou sistem de monitorizare

Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat un proiect de lege care prevede introducerea unui nou sistem de monitorizare a calității benzinei și motorinei în Republica Moldova. Conform proiectului, parametrii de calitate a benzinei și a motorinei vor fi verificați conform standardelor europene EN.

Proiectul este necesar, întrucât, cerințele către calitatea benzinei și motorinei specificate în standardele actuale (SM și GOST) nu corespund cu cerințele specificate în legislația europeană. Modificările trebuiesc implementate pentru a respecta angajamentele asumate de către Republica Moldova prin Acordul de Asociere.

Ministerul Economiei și Infrastructurii este autoritatea responsabilă pentru sistemul de monitorizare a benzinei și motorinei.

Proiectul Hotărîrii Guvernului cuprinde următoarele aspecte:

  • introducerea definițiilor de benzină, motorină, conform definițiilor stabilite în Directiva 98/70/CE;
  • stabilirea specificațiilor tehnice către benzina și motorina introdusă pe piață, în conformitate Directiva 98/70/CE;
  • stabilirea conformității parametrilor benzinei și motorinei importate la cerințele standardelor SM EN 228 ”Carburanți pentru automobile. Benzină fără plumb. Cerințe și metode de încercare” și SM EN 590 ”Carburanți pentru automobile. Motorină. Cerințe și metode de încercare”;
  • elaborarea planului național de prelevare a probelor conform standardului SM EN 14274;
  • elaborarea raportului anual cu datele naționale privind monitorizarea calității benzinei și motorinei, publicarea acestuia și transmiterea Comisiei Europene;
  • recunoașterea organismelor de inspecției pentru activitatea de eșantionare.

Implementarea sistemului de monitorizare a calității benzinei și motorinei, reglementat de proiectul Hotărîrii Guvernului, care transpune Directiva 98/70/CE, va face obligatoriu verificarea a 10 parametri pentru benzină și 6 parametri pentru motorină. Toți parametrii vor fi verificați conform standardelor europene EN.

Calitatea benzinei și a motorinei va fi verificată după standarde europene. MEI propune un nou sistem de monitorizare

Calitatea benzinei și a motorinei va fi verificată după standarde europene. MEI propune un nou sistem de monitorizare

Prin introducerea sistemului de monitorizare a calității benzinei și motorinei vor fi create premisele de asigurare a calității benzinei și motorinei atât la importul, cât și la comercializarea acestora la stațiile de alimentare.

Potrivit proiectului, MEI va aproba un plan național de eșantionare a probelor, care vor fi prelevate de către organismele de inspecţie recunoscute de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. Pentru a fi recunoscute, acestea trebuie să fie acreditate și să îndeplinească un șir de cerințe.

În cazul în care rezultatele probelor (repetate) nu sunt conforme cu specificaţiile tehnice prevăzute de lege, organismele de inspecţie sesizează Agenția  pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței, care, în baza datelor prezentate, va acționa conform prevederilor legale

Starea/Legislația actuală

„Actualmente, procedura de certificare a benzinei și motorinei se efectuează numai pentru produsele petroliere introduse în teritoriul vamal. Cerințele de calitate pentru carburanți sunt prevăzute în standardele naționale, aplicarea cărora este voluntară, iar  controlul calității benzinei și motorinei se efectuează,  aplicând  procedurile de certificare.

...

Spre exemplu, nu există nici o certitudine, că consumatorul final achiziționează la stațiile de alimentare, benzină cu cifra octanică 98 și nu cea cu cifra octanică 95, care se livrează sub marca de A98”, se menționează în analiza ministerului Economiei.

De menționat că Agenţia  Naţională pentru Reglementare în Energetică, care exercită reglementarea de stat a pieței produselor petroliere, nu deține funcții de control și monitorizare  a calității benzinei și motorinei pe întreg lanțul de import și comercializare.  

În perioada 2013-2017, în adresa Agenției pentru Protecția Consumatorilor au parvenit 127 petiții referitor la neconformitățile admise la stațiile de alimentare cu combustibil, inclusiv: 2013 -18 petiții; 2014 - 22 petiții; 2015 – 42 petiții; 2016 – 25 petiții; 2017 – 20 petiții. 

De asemenea pe perioada 2015-2016 au fost constatate ca neconforme 41 de probe pentru benzină și motorină.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000