Bani.md

Calmîc, despre bunurile care vor fi scoase la privatizare în 2017. De ce printre ele se regăsește și Air Moldova

Calmîc, despre bunurile care vor fi scoase la privatizare în 2017. De ce printre ele se regăsește și Air Moldova

Pentru anul curent sunt preconizate trei runde de privatizări. Prima dintre ele va fi organizată deja luna viitoare, în martie. Declarații în acest sens au fost făcute de către ministrul Economiei Octavian Calmîc, în cadrul unui interviu pentru deschide.md. Potrivit acestuia, la cea dintâi rundă „vor fi expuse acele active care nu au fost privatizate în 2016, cu o ușoară reducere a valorii activelor.”

Pentru următoarele două runde se pregătesc active mult mai interesante și mai atractive, spune Octavian Calmîc.

„Am solicitat și o expertiză internațională spre a le reevalua valoarea și a ne propune o metodă de a evita discuţiile de prisos în societate. De fapt, vrem să oferim o platformă internațională de supraveghere, ca să evităm toate speculațiile. Vorbim de companii cum ar fi: Air Moldova sau Moldtelecom sau de cele din sectorul energetic care, totuși, necesită o abordate mai specială decât cea tradițională, prin bursa de valori.”

Constrângerile de bază sunt: evaluările foarte mari, investitorii străini dar și locali crae nu sunt gata să ofere banii necesari, având în vedere că activele sunt învechite moral și fizic, susține oficialul.

Ministrul este de părerea că trebuie să ne limităm la companii de talie medie, de nivel regional.

„Cel puțin în acest an vor fi realizate două, trei platforme economice mari, de 100 – 120 de milioane de investiții, și, în a doua jumătate a anului, așteptăm să fie lansate în procesul economic. Chiar și în cadrul vizitelor de la București vom discuta cu anumite companii turcești, încercând să le convingem să se extindă și în Republica Moldova. Problema este accesul și lipsa forței de muncă pregătită pentru astfel de lucrări. Ei nu au timp să investească în instruiri, în fel de fel de recalificări. Dacă nu există forță de muncă calificată în Republica Moldova, ei vor, cel puţin, o flexibilitate mai mare atât la nivel de implementare, cât și la cel legal pentru a veni cu forță de muncă de import. Și aici trebuie să vedem cu putem veni în întâmpinarea lor.”

Întrebat de ce compania Air Moldova se regăsește în lista companiilor care urmează a fi scoase la privatizare, Calmîc a zis că „în primul rând, conform legii 121, ea nu este în lista activelor nepasibile de privatizare. În al doilea rând, ea a fost introdusă în lista celor pasibile privatizării. Noi considerăm că acest sector are un potențial mult mai mare decât are în prezent Air Moldova și un partener sau investitor strategic pentru Air Moldova nu ar strica. Noi primim foarte multe reclamații vis-a-vis de activitatea acestei companii. În plus, situația economico-financiară a acestei companii, examinată în retrospectivă, denotă o înrăutățire a mai multor indicatori, de aceea noi examinăm posibilitatea privatizării în anul 2017. Doar că ea este o companie destul de sensibilă și va fi supusă unei expertize din partea experților internaționali.”

Bani.md precizează că deficitul bugetului de stat calculat pentru anul 2017 este de 4,3 miliarde de lei. una dintre principalele surse de acoperire a acestuia sunt veniturile obținute în urma privatizărilor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000