Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova marchează 25 de ani de la adoptarea legii instituției camerale

15 Mai 2024, 10:59
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
15 Mai 2024, 10:59 // Slider //  Soroceanu Olga

La data de 13 mai 1999, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat „Legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie”, atribuind Camerei statutul de organizație nonguvernamentală, autonomă şi independentă, care reprezintă interesele întreprinzătorilor din Republica Moldova.

Cu prilejul celebrării celor 25 de ani de la adoptarea legii instituției camerale, Președintele CCI a RM Sergiu Harea a felicitat membrii și echipa, care contribuie la dezvoltarea sistemului cameral, promovarea produselor și serviciilor autohtone, dar și la consolidarea mediului de afaceri și a celui investițional din țară.

„Stimați membri, parteneri, Legea CCI a RM a fost adoptată pentru a stabili bazele organizării juridice a activităţii Camerei de Comerţ şi Industrie și facilitează asocierea mediului de afaceri într-o instituție camerală care susține și promovează businessul moldovenesc. Pe parcursul acestor 25 de ani, doar împreună am reușit să contribuim la creșterea competitivității antreprenorilor autohtoni, am promovat produsele și serviciile autohtone la evenimente expoziționale organizate acasă, dar și peste hotare, am promovat învățământul dual; am facilitat comerțul exterior prin servicii de expertiză și certificarea originii mărfurilor; am organizat misiuni economice peste hotare; am oferit servicii de Arbitraj și Mediere, etc. Sunt recunoscător tuturor celor care sunt alături de instituția camerală, susțin eforturile noastre de a promova afacerile locale și cred cu certitudine că doar împreună vom contribui la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova”, a menționat Sergiu Harea.

La momentul de față, instituția camerală reunește peste 1100 de membri din toate ramurile economiei naționale, ce se bucură de suportul Camerei din Chișinău, dar și a celor 9 filiale de pe întreg teritoriul țării (Edineț, Bălți, Soroca, Cahul, Tighina, Orhei, Ungheni, Hîncești, Găgăuzia și Rîbnița).

Camera este persoană juridică de drept public, care exercită unele funții publice delegate de stat (precum: certificate de origine, Carnete ATA, aviz de impediment justificator și în domeniul învățământului dual), facilitează parteneriatele strategice orientate spre atragerea investițiilor, promovează relațiile comerciale naționale și internaționale și contribuie la aplicarea bunelor practici în dezvoltarea economică și socială a țării.

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău