Bani.md

Când va fi dat în exploatare drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni? Noi termene de executare a lucrărilor

Când va fi dat în exploatare drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni? Noi termene de executare a lucrărilor

Drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni trebuia dat în folosință încă acum doi ani, însă lucrările se efectuează și astăzi. Lucrările au fost pornite în august 2014, iar de-a lungul timpului, diferiți oameni aflați în diferite funcții au tot efectuat controale, au dat ultimatumuri și noi promisiuni, însă chiar și așa, acest traseu nu va fi finalizat prea curând.

Solicitați de Bani.md, serviciul de presă al Administrației de Stat a Drumurilor a menționat că ultima porțiune de drum, pentru care s-a încheiat un contract recent, urmează a fi dat în exploatare tocmai în anul 2021. Este vorba despre o porțiune de 6 km din totalul de 92 de km.

„Drumul a fost împărțit în 5 porțiuni, pentru fiecare semnându-se 5 contracte diferite, iar lucrările sunt făcute de antreprenori diferiți” a explicat reprezentantul ASD.

Cei 92 de km, de la Chișinău până la Sculeni, sunt reparați de către o companie azeră – Evrascon, una cehă – OHL, și compania subcontractată Rutador.

Deși încă în martie 2017 conducerea Ministerului Transporturilor de pe atunci spunea că lucrările trebuie să fie finalizate până la 31 octombrie 2017. Într-un comunicat al ministerului se menționa că în cazul „în care obligațiunile asumate de contractor nu vor fi respectate, va fi reziliat contractul și va fi încasată contravaloarea garanției bancare de bună execuție”. Această abordare a fost aplicată față de azerii Evrascom și cehii de la OHL.

Deși acest termen a fost depășit, reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor spun că niciun contract nu a fost reziliat, însă au fost aplicate penalități. Companiile penalizate sunt Evrascon și OHL, pentru „neasumarea obligațiunilor contractuale”. Asta deși penalități au fost aplicate și acum 2 ani, când antreprenorii depășiseră primul termen de executare – 1 august 2016.

Serviciul de presă al ASD a declarat că, cele 5 porțiuni de drum vor fi finalizate pe rând. Două porțiuni – până la sfârșitul anului 2018, două porțiuni – în 2019, iar o porțiune – în 2021.

Porțiunea care va fi dată în folosință în 2021, adică în 3 ani, este cea de 6 kilometri, pentru care a fost semnat recent un contract.

Amintim că Drumul Chișinău-Ungheni-Chișinău are 90 de kilometri, iar valoarea contractului este de aproape 90 de milioane de euro.

Investiția totală este de 80 de milioane de euro, șoseaua fiind reparată cu suportul BEI.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000