Bani.md

Când va fi luată decizia despre prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 31 iulie

Când va fi luată decizia despre prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 31 iulie

Starea de urgență în sănătate publică care expiră la data de 30 iunie ar putea fi prelungită pentru încă o lună. O decizie în acest sens va fi examinată mâine la ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNSP), scrie Realitatea.md.

Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, care este și președintele CNSP, după ședința de azi a conducerii de vârf a țării, potrivit căruia „este mare probabilitatea că vom extinde starea de urgență pentru încă o lună”.

Totuși, decizia finală în acest sens va fi luată la ședința de mâine a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, după analiza situației în baza recomandărilor punctului focal.

Ion Chicu a menționat că săptămâna trecută a fost atestată o evoluție negativă a cazurilor de COVID-19, atât la nivel global, cât și la cel național. 

„Este clar că, odată cu reluarea activităților ecnomice, numărul acestor cazuri crește. Este important ca sistemul medical să facă față acestei provocări, acestui salt de număr de cazuri. Pe parcursul săptămânii trecute au mai fost pregătite locuri în spitale. Deci, actualmente, considerând numărul nou de locuri, de paturi în spitale, noi avem ocupate în jur de 50-55% din locuri”, a menționat Chicu.

„Mai complicată”, potrivit lui, „este cu situația cu personalul medical care este realmente extenuat”. De aceea, primul-ministru, s-a adresat către populație cu îndemnul de a manifesta disciplină și a respecta regulile, „pentru că, în afară de locuri în spitale, mai avem nevoie și de oameni care să ne îngrijească acolo”. „Noi am avut dificit de cadre și până la pandemie, bineînțeles că acum este și mai accentuată această problemă”, a opinat Chicu.

Amintim că starea de urgență în sănătate publică a fost instituită în Republica Moldova pe data de 16 mai, după expirarea „stării de urgență” de 60 de zile instituită de Parlament. Atunci, la nivel național a devenit obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale și cele publice închise. La fel, au rămas obligatorii păstrarea distanţei sociale de un metru și adunarea în grupuri nu mai mari de trei persoane, evitarea aglomeraţiei, respectarea normelor sanitare de igienizare şi dezinfectare.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000