Cardurile bancare în RM, utilizate tot mai mult drept mijloc de plată. Valoarea tranzacțiilor în creștere cu peste 50%

În primele nouă luni ale anului 2020 operațiunile bancare au crescut cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2020. Volumul operațiunilor cu cardurile bancare au ajuns la 60 de miliarde de lei. Potrivit expertului în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, aceasta reprezintă cea mai mică creștere din momentul când au apărut cardurile bancare în Republica Moldova.

Retragerile de numerar au înregistrat cea mai mică creștere din istoria cardurilor bancare din Republica Moldova

În primele nouă luni ale anului 2020 retragerile de numerar au înregistrat cea mai mică creștere din istoria cardurilor bancare din Republica Moldova. Aceasta a crescut doar cu 1,5% față de perioada similară a anului 2019. Expertul, Veaceslav Ioniță, califică această tendință ca fiind una pozitivă, întrucât cardurile bancare devin un mijloc de plată și nu un simplu instrument de obținere a numerarului.

În primii anii de implementare a cardurilor în Republica Moldova, 99% dintre operațiuni erau de retragere a banilor de pe card. În 2020, numărul acestor operațiuni a trecut puțin peste 70%.

Plățile cu cardul în 2020 se vor apropia de 30% din totalul operațiunilor cu cardul bancar

Plățile cu cardul în Republica Moldova, în primele nouă luni ale anului 2020, au crescut cu 52,6% față de aceeași perioadă a anului 2019 și au constuit 11,4 de miliarde de lei.

Dacă e să luăm în calcul și plățile efectuate peste hotare și procurările online, atunci în 2020 plățile cu cardul bancar au ajuns la peste 20 de miliarde de lei, cea ce constituie de 20 de ori mai mult decât acum zece ani în urmă, când plățile cu cardul bancar au fost de un miliard de lei.

Veaceslav Ioniță spune că această creștere a avut loc în urma pandemiei, dar și a acțiunilor Băncii Naționale (BNM) de promovare a plăților cu cardul. Potrivit lui, cardurile bancare devin un mijloc de plată veritabil în Republica Moldova.

Plățile efectuate de către moldoveni peste hotare vor înregistra o scădere pentru prima dată în istoria cardurilor bancare în Republica Moldova

În aceeași perioadă, mai sus menționată, a scăzut volumul tranzacțiilor cu cardurile bancare, utilizate de către moldoveni peste hotarele țării cu 20%  și a constituit 4,4 de miliarde de lei. Este pentru prima dată în istoria cardurilor bancare când plățile efectuate de către moldoveni peste hotare sunt în scădere.

În același timp, în 2020 se estimează că plățile online pentru bunuri și servicii procurate de peste hotare au înregistrat o ușoară creștere de până la 3,4 miliarde de lei.

 Achitările în călătorii peste hotare au scăzut de la 2,3 miliarde de lei în 2019 la un miliard de lei în 2020. Interdicțiile de călătorie au impus moldovenii să cheltuie cu cardurile bancare peste hotare cu 1,3 miliarde de lei mai puțin în primele nouă luni ale anului 2020. Acest fapt este atestat și pe piața valutară, unde s-a înregistrat o scădere a cererii de valută din partea persoanelor fizice din cauza anulării călătoriilor peste hotare.

A fost redus volumul operațiunilor cu cardul în Republica Moldova de către străini

În primele nouă luni ale anului 2020 a scăzut volumul operațiunilor cu cardurile străine efectuate în Republica Moldova cu 9%  față de perioada similară a anului 2019 și au constituit doar 6 miliarde de lei.

Economiile neobservate ale moldovenilor

Odată ce cardurile au început a fi folosite și ca mijloc de plată, nu doar ca mecanism de obținere a numerarului, pe piața Republicii Moldova a apărut un nou fenomen:  economiile neobservate.

La începutul apariției cardurilor în Republica Moldova cetățenii retrăgeau banii din bancomate în decurs de 2-3 zile.

În prezent, aproape 30% din sumă este lăsată pe card, pentru efectuarea plăților cu cardul bancar, iar restul banilor nu mai sunt scoși imediat de la bancomate, dar sunt sustrași pe parcursul lunii. În consecință, moldovenii în prezent primesc lunar pe card 6 miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte a lor nu este sustrasă imediat, dar rămâne pe card și astfel noi avem un sold în bănci pe cardurile bancare de cel puțin 5 miliarde de lei.

Acești bani reprezintă economiile neobservate ale moldovenilor, care sunt reflectate ca bani la vedere în rapoartele băncilor comerciale. În Republica Moldova, excesul de lichiditate din sistemul bancar este alimentat inclusiv și de banii de pe card ale moldovenilor, care nu sunt sustrași imediat.

Băncile urmează să învețe a lucra cu aceste lichidități financiare, care au apărut brusc.

Veaceslav Ioniță consideră această evoluției ca fiind una bună pentru economia țării noastre.

Alte stiri

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 milioane de dolari. Suma a crescut cu 36,9% față de luna decembrie a anului 2019 2019. Cele mai mari tranferuri au fost de 4% și provin din partea țărilor Uniunii Europene (UE), 13,6% din partea țărilor CSI și 39,6% vin din alte țări ale lumii.

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Goleman împreună cu Annie McKee și Richard Boyatzis a demonstrat, în cartea „Inteligența emoțională în leadership”, legătura strânsă care există între inteligența emoțională și leadership. Ei spun că liderii adevărați fac apel la emoții, iar succesul lor depinde de cum aceștia acționează acționează.

Ultimele ȘTIRI

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 ...

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Gol...

Joburi de viitor: (22) Consilier de 100 de ani

Acum urmează o serie de joburi de viitor din categoria „PEOPLE JOBS”. În viitor, viața noastră va fi extinsă prin progresele înregistrate în medici...

Vezi toate știrile