Care sunt cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeană și în ce țări se oferă ele (INFOGRAFIC)

În ianurie 2016, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aveau un salariu minim impus prin lege. Excepțiile sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia, scrie Adevărul Financiar. Cel mai mare salariu minim din Europa se apropie de 2.000 de euro. Diferențele la nivelul Uniunii Europene sunt foarte mari, salariul minim variind de la 215 de euro în Bulgaria la 1.923 de…

În ianurie 2016, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aveau un salariu minim impus prin lege. Excepțiile sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia, scrie Adevărul Financiar. Cel mai mare salariu minim din Europa se apropie de 2.000 de euro. 

Diferențele la nivelul Uniunii Europene sunt foarte mari, salariul minim variind de la 215 de euro în Bulgaria la 1.923 de euro în Luxemburg.

Statele pot fi împărțite în trei grupe distincte. Prima categorie, țările în care salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună, sunt în număr de 10 state: Bulgaria, România, Ungaria, R. Cehia, Letonia, Slovacia, croația, Estonia și Polonia.

Salariul minim pe economie din România a urcat cu 61% din 2008 până în prezent, de la 139 de euro la 233 de euro, marcând a treia creștere procentuală din UE.

După aceste criterii, România se află la egalitate cu Letonia în ceea ce privește avansul procentual, țară în care salariul a avansat de la 230 de euro la 370 de euro pe lună.

Al doilea grup cuprinde cinci state membre UE (Portugalia, Grecia, Malta, Spania și Slovenia), care au salariul minim cuprins între 500 și 1.000 de euro pe lună. De notat că, în realitate, salariile minime din aceste țări nu trec de fapt de 800 de euro pe lună.

Cele mai mari salarii minime lunare sunt plătite în Luxemburg (1.923 de euro), Olanda (1.507 euro), Belgia (1.503 euro), Germania (1.473 de euro), Irlanda (1.546 de euro), Franța (1.466 de euro) și Marea Britanie (1.529 de euro).

Raportat la puterea de cumpărare, salariul minim pe economie a crescut în România cu cel mai rapid ritm dintre statele UE, avansul fiind de 79%.

Pentru a calcula paritatea la puterea de cumpărare, Eurostat folosește o unitate de măsură artificială numită standardul puterii de cumpărare (PPS).

În acest clasament, în urma României se află Bulgaria și Letonia, fiecare cu o urcare de 67% ale salariilor în perioada 2008-2015, și Polonia, cu o creștere de 60%.

Cu toate acestea, România rămâne și în acest top în categoria statelor cu salarii sub 500 PPS (384 PPS), în condițiile în care țări ca Cehia, Polonia, Croația sau Slovacia, care au salarii minime sub 500 de euro în prezent, trec în grupa statelor cu salarii minime lunare de peste 500 PPS.

Pentru țări precum Franța, Germania sau Marea Britanie, unde salariul minim este stabilit la nivel de săptâmână sau oră, Eurostat a calculat rata lunară a salariilor minime ținând cont de numărul de ore de lucru pe zi și pe săptămână stabilit în ficeare dintre aceste state.

 

 

 

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile