Bani.md

Cartofi importați în Moldova, întorși la Vamă. MOTIVUL

Cartofi importați în Moldova, întorși la Vamă. MOTIVUL

Din cele 17 camioane cu cartofi din Belarus, care au fost staționate în vamă, 4 camioane au fost întoarse încă duminica, după ce inspectorii ANSA au depistat că legumele sunt infectate cu bacteria „putregaiul inelar”. Alte 13 tir-uri au fost lăsate să intre pe teritoriu țării. Inspectorii ANSA susţin că, putregaiul inelar nu este periculos pentru sănătatea oamenilor, ci pentru sol şi pentru următoarea recoltă, care poate fi compromisă, scrie Agrobiznes.

Solicitat să comenteze preţul cartofilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a declarat că, pe fundalul creșterii cererii, anumiți comercianți au favorizat pe alocuri scumpirea artificială și nejustificată cartofilor.

„O mare parte din producția de cartofi este importată din alte țări. Reieșind din condițiile climatice și din cantitățile de cartofi pe care le produce Republica Moldova putem asigura doar 60% din consumul total. Pe fundalul creșterii cererii, anumiți comercianți au favorizat scumpirea prin a crește prețul, pe alocuri artificial, nejustificat. Împreună cu colegii am verificat prețul din vamă și prețul din rețelele de comercializare și decalajul este extrem de mare. Ne-am autosesizat și am sesizat și instituțiile responsabile de supravegherea pieței în așa fel ca să nu admitem înțelegerile de cartel dintre furnizori și producători. Din informațiile preliminare, în piețe s-a constatat o esențială scădere a prețurilor. Pot să vă spun cu toată certitudinea că, prețul la cartofi, la moment, deja a coborât sub 11 lei per kg. Ceea ce consider că, este un preț absolut normal pentru această perioadă. Referitor la prețul cartofilor din roada nouă, este un fenomen care se repetă anual atunci când suntem în pragul apariției produselor noi”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Potrivit ANSA, de la începutul acestui an, în ţara noastră au fost importate 29 de mii de tone de cartofi din Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Germania, Egipt, Israel, Olanda şi Azerbaidjan.

 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000