Bani.md

Casa de ambalare a strugurilor de la Costești este gata! Când vor putea agricultorii să își depoziteze producția

Casa de ambalare a strugurilor de la Costești este gata! Când vor putea agricultorii să își depoziteze producția
Foto: bani.md

Lucrările de construcție a primei case de ambalare a strugurilor de la Costești au fost încheiate. Proiectul pilot „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export” a fost implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Fondul Național de Dezvoltare Regională și cu contribuția Asociației de producători locali.

În cadrul proiectului au fost executate lucrări de terasament, instalarea carcasului metalic, rețele electrice exterioare, instalarea acoperișului din panouri portante ușoare din tablă profilată cu miez termoizolant, cu poliuretan expandat, finalizată instalarea panourilor sandwichi cu plastisol a tavanului casei de ambalare si a pereților exteriori. De asemenea au fost executate lucrări de electromontare și construcția (turnarea) pardoselelor industriale șlefuite cu beton B25 elicopterizat.

Lucrările au început în primăvara anului 2014. Suma totală preconizată pentru construcția casei de ambalare este de 26 975,89 mii lei, suma aprobată din FNDR – 14 970,4 mii lei, iar 12 005,49 mii lei reprezintă contribuția proprie. Astfel, din contribuția asoțiaților a fost preconizată construcția pereului modificat, construcția căsuțelor autocare, achiziționarea ferestrelor  și ușilor pentru căsuțele autocare, instalarea sistemului pluvial și a panourilor exterioare. De asemenea, a fost montată platforma pentru instalarea utilajului (extern) precum și achiziționarea și instalarea utilajului frigorific.

Comisia de recepție a stabilit ca până la sfărșitul lunii octombrie să fie organizată recepția finală a lucrărilor pentru ca producătorii de struguri să poată depozita fructele în condiții de maximă siguranță.

Construcția casei de ambalare urmărește creşterea veniturilor şi a competitivităţii producătorilor de struguri de masă și fructe din Regiunea de Dezvoltare Centru.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000