Bani.md

Câștigă din publicitate, dar nu vor să investească în produs propriu - motivul real pentru care unii proprietari TV sunt nemulțumiți de modificările Codului Audiovizualului (VIDEO)

Câștigă din publicitate, dar nu vor să investească în produs propriu - motivul real pentru care unii proprietari TV sunt nemulțumiți de modificările Codului Audiovizualului (VIDEO)
Foto: realitatea.md

În Republica Moldova există 68 de televiziuni, o parte din ele respectă prevederile Codului Audiovizualului, o parte se eschivează și doar adună venturile. Potrivit mai multor proprietari de televiziuni, pe piața mass-media, în special tv-urile trișează la capitolul transmisiunea și producerea produsului autohton. Aceștia spun că în spațiul mediatic moldovenesc sunt posturi de televiziune care există de 15 ani fără a face investiții pentru produs autohton, în schimb participă activ la piața publicitară, scrie realitatea.md. Concluziile au fost făcute în cadrul unor dezbateri publice privind unele modificări la Codul Audiovizualului. 

Pe agenda Parlamentului se află un proiect de lege care presupune că televiziunile vor fi obligate să mărească produsul autohton în orele de maximă audiență de la 4 la 6 ore, în contextul în care acestea trebuie să aibă transmisiuni de produs autohton de 8 ore pe tot parcursul zilei. Totodată, un alt proiect prevede ca 80 la sută din produsul total să fie transmis în limba de stat.

În urma acestor modificări, mai multe instituții media vizate direct și-au exprimat indignarea afirmând că scopul proiectului este de fapt lichidarea televiziunilor care nu au suficiente resurse pentru a produce produs autohton, deși, atunci când aceștia se angajează în primirea licenței se obligă să transmită produs autohton și să respecte Codul Audiovizualului.

Fostul membru CCA, în prezent deputat, Corneliu Mihalache afirmă că „televiziunile din Moldova sunt un produs artificial. Este mai ușor să apeși un buton și să faci retransmisie, fără investiții. Dacă nu facem acest modificări azi noi vor reveni peste 5 ani, peste 10. Acum va fi dureros, vom pierde din calitate, dar cum putem reveni dacă nici nu încercăm”, a menționat oficialul.

Deși reprezentantul RTR Moldova, Sergheev Evghenii, menționează că „în condițiile actuale nu este real să faci prime-time, iar pe piață vor rămâne doar tv-urile care vor sluji politicul”, Dumitru Țîra, directorul RealitateaTV, spune că aceste televiziuni nu fac nimic altceva decât să participe activ la distribuirea publicităţii pe piață, dar fără a face investiții, scrie realitatea.md.

„Sunt trei chestiuni mari: securitatea informației, produsul autohton și ceea ce ține de publicitate. Banii din piață scad tot mai mult, se întâmplă niște chestii anormale. Sunt televiziuni care în 15 ani produc 2 jurnale pe zi, o emisiune pe săptămână și un interviu, haideți să avem bun simț. Publicitatea ar trebui plasată dor în cadrul produsului autohton”,a menționat Dumitru Țîra.

Despre insinuările că posturile mici, regionale nu vor avea suficiente resurse pentru a produce acest produs autohton, CCA spune că canalele regionale se supun și respectă prevederile mai bine ca cei din Chișinău.

Despre acest lucru a vorbit și jurnalistul Cristian Tabără. „Posturile au acceptat de bună voie condițiile - condițiile de a produce, după care să vii să te revolți împotriva acestor condiții. Sunt canale care produc, fie de calitatea mai proastă, dar produc. Piața este diversă. Nu poți veni cu pretenția ca să câștigi fără să investești nimic”

Un alt element care a trezit isterie în societate este un zovn potrivit căruia moldovenii nu vor mai putea urmări televiziunile din CSI, fapt care nu este adevărat. Sub noile prevederi ale Codului Audiovizualului cad doar televiziunile care au primită licență de la CCA și nicidecum cele care fac transmisiune prin satelit, scrie realitatea.md.

Deputatul și președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Valeriu Hotineanu, a făcut un apel de a nu „isteriza populația”. „Noi vrem să ne protejăm spaţiul informațional de propaganda la ură, nu intenționăm să intervenim în grila de emisie și ceea ce fac televiziunile. Haideți să fim înţelegători, avem scopul să avem o țară prosperă”.

Amintim că noile modificări aduse la Codul Audiovizualului prevăd dezvoltarea produsului autohton, revizuirea legislației în ceea ce ține de sancțiuni, cotele de transparență a audienței, cotele lingvistice și securizarea spațiului informațional.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000