Cât ar putea dura deficitul global de cipuri? Ce spun analiștii

12 Mai 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Potrivit analiștilor, criza de semiconductoare ar putea dura o perioadă scurtă de timp, scrie CNBC.

Semiconductoarele pot fi găsite în orice, de la PlayStation 5 și periuțe de dinți la mașini de spălat și ceasuri cu alarmă. Dar nu este suficient pentru a merge în jur – este o problemă cu mai multe fațete care nu prezintă semne de reducere, ceea ce îi face pe unii să numească actuala criză „chipageddon”.

Glenn O’Donnell, vicepreședinte director de cercetare la firma de consultanță Forrester, consideră că lipsa ar putea dura până în 2023.

„Deoarece cererea va rămâne ridicată și oferta va rămâne limitată, ne așteptăm ca această penurie să dureze până în 2022 și până în 2023”, a scris el pe un blog.

O’Donnell se așteaptă ca cererea pentru PC-uri, care conțin unele dintre cele mai avansate cipuri, să se “înmoaie puțin” în anul următor, dar “nu foarte mult”.

Între timp, el se așteaptă ca centrele de date, care sunt pline de servere de computere, să cumpere mai multe cipuri în anul următor, după ceea ce el descrie ca fiind un „2020 nefericit”.

Între timp, Patrick Armstrong, CIO al Plurimi Investment Managers, a declarat săptămâna trecută că lipsa cipurilor va dura 18 luni.

„Nu sunt doar autovehicule. Sunt telefoane. Este internetul tuturor. Acum sunt atât de multe bunuri care au mult mai multe semiconductoare decât au avut vreodată în trecut. Toate au internet activat.”, a spus el.

Industria auto a fost afectată de deficitul global de cipuri mai mult decât orice alt sector.

Cel mai mare producător mondial de cipuri, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a declarat la începutul acestei luni că crede că va fi capabil să recupereze cererea de automobile până în iunie.

„Dacă ascultați Ford, BMW, Volkswagen, toți au subliniat că există blocaje în capacitate și nu pot obține cipurile de care au nevoie pentru a fabrica noile mașini”, a spus el.

În altă parte, Gartner a declarat miercuri că deficitul va persista pe tot parcursul anului 2021, adăugând că deficitul afectează toate tipurile de cipuri și că prețurile cipurilor cresc.

Analistul Gartner, Alan Priestley, a declarat joi că situația se poate îmbunătăți pentru unele sectoare în următoarele șase luni, dar că ar putea exista un „efect knock-on” în 2022.

„Nu ar trebui să dureze mai mult”, a spus el. „Industria pune în aplicare mai multă capacitate, dar este nevoie de timp.”

Într-adevăr, Intel a anunțat în martie că intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de dolari pentru două noi fabrici de cipuri din Arizona. Intel a mai spus că ar putea construi o fabrică în Europa dacă obține finanțare publică.

„Lucrurile astea vor dura doi sau trei ani înainte să începem să vedem asta”, a spus Priestley.

Între timp, directorul executiv al producătorului german de cipuri Infineon a declarat marți trecut că industria semiconductoarelor se află pe teritoriu neexplorat.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2021, 17:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În august 2021, banii în circulație au constituit 32 739,5 milioane de lei, majorându-se cu 2 920,6 mil. lei (9,8%) comparativ cu decembrie 2020 ca rezultat al depășirii în perioada ianuarie – august 2021 a volumului eliberărilor cumulative asupra volumului încasărilor cumulative pe sistemul bancar cu 2 920,8 milioane de lei.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în perioada ianuarie – august 2021, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 25,3% față de perioada similară a anului precedent și a constituit 96 480,1 milioane de lei. Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 23,3% a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 56,6 la sută) din volumul total al încasărilor. Evoluția respectivă a fost susținută de majorarea tuturor surselor de încasări de numerar.

Totodată, în luna august 2021, volumul încasărilor a constituit 13 870,6 milioane lei (+1,8% față de luna iulie 2021 și +34,0 la sută față de luna august 2020).

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie – august 2021 s-a majorat cu 23,4 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 99 400,8 milioane de lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu 7 272,9 mil. lei (33,1 la sută), care a însumat 29 260,9 mil. lei (echivalentul a 1 651,6 mil. USD3). Ponderea acestora a crescut cu 2,1 puncte procentuale (p.p.) și a constituit 29,4 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

Totodată, eliberările din conturile persoanelor fizice4 s-au majorat cu 18,3 la sută, constituind 22 351,6 mil.lei, ceea ce reprezintă 22,5 la sută din volumul total al eliberărilor.

Analiza BNM mai arată că, pondere semnificativă de 18,9 la sută din volumul total al eliberărilor au avut eliberările din bancomate, care s-au majorat în perioada ianuarie – august 2021 cu 10,0 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În luna august, volumul eliberărilor a constituit 13 866,1 mil. lei, fiind inferior volumului încasărilor cu 4,5 mil. lei. Comparativ cu luna iulie 2021, eliberările de numerar s-au micșorat cu 410,2 mil. lei sau cu 2,9 la sută.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală