Cât de mult petrol mai rămâne în lume? Care este viitorul acestei resurse

21 Apr. 2021, 15:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2021, 15:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Petrolul a jucat un rol cheie în timpul celei de-a doua revoluții industriale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Atunci s-a născut – în 1859 – industria petrolieră, combinând extracția și prelucrarea petrolului. Tot atunci a fost fondată și prima companie petrolieră Pennsylvania Rock Oil. Un cercetător al Universității de Stat din Petrol și Gaz din Rusia vorbește despre resursele de petrol existente și enumeră câteva motive pentru care resursele de petrol nu vor dispărea.

Pentru economia mondială, petrolul este una dintre piețele de bază și cele mai dinamice: există întotdeauna o cerere și o ofertă activă, concurență ridicată și mecanisme de reglementare avansate. Țările cu câmpuri petroliere construiesc strategii pe termen lung și planifică bugete pe baza pieței petrolului. Dispariția acestui sprijin este plină de crize globale prelungite, scrie Trends.ru. 

De ce nu se va epuiza petrolul?

Artem Kozinov numește 5 motive principale:

  • Încă nu știm cum se formează petrolul. Există 2 teorii: organică și anorganică. Adepții primei teorii cred că hidrocarburile au apărut în cele mai vechi timpuri din materie organică și plancton sub influența temperaturilor și presiunii ridicate. Aceștia din urmă cred că petrolul s-a format la adâncimi mari în mantaua Pământului datorită reacțiilor chimice complexe. Ambele teorii spun că petrolul este regenerabil;
  • Uleiul nu provine întotdeauna de unde este extras. Acest lucru rezultă, de asemenea, din teoriile originii sale și înseamnă că cele mai recente metode de dezvoltare vor permite producerea uleiului în cantități corecte, iar și iar;
  • Omenirea extrage mai puțin de jumătate din rezervele mondiale de petrol. Chiar și cu o producție intensivă din câmpuri petroliere, recuperăm doar o mică parte din hidrocarburi;
  • Uleiul nu este extras din toate câmpurile descoperite. Multe dintre ele sunt încă slab cercetate și nu sunt stăpânite;
  •  De asemenea, multe zăcăminte nu au fost încă descoperite.

Pe lângă toate aceste motive mai există și un factor suplimentar: extracția de petrol este limitată de organizații internaționale precum OPEC și Agenția Internațională pentru Energie.

Petrol vs surse alternative de energie
Există și alte surse de energie regenerabile. Pentru ei se schimbă cele mai mari țări consumatoare de energie, considerând că această metodă de generare a energiei este mai ecologică. Al doilea motiv pentru trecerea la surse alternative este oprirea în funcție de puterile petroliere care folosesc petrol în scopuri geopolitice.
Principalele tipuri de surse regenerabile de energie (RES):
Hidroenergie: sursă de energie – apă.
Cel mai comun mod în care energia este generată de baraje și turbine care rotesc apa din interior. Este sursa cea mai stabilă și este ușor de controlat prin simpla schimbare a vitezei de rotație a apei. Capacitatea potențială a centralelor hidroelectrice este de 30-40 Terawatt-oră pe an. Cu toate acestea, această metodă duce la o schimbare a nivelului apei din rezervoare, la o reducere a oxigenului în acestea, la o încălcare a ciclului de reproducere a peștilor și la alte consecințe negative pentru floră și faună.

Când vom înceta să mai folosim petrol?

Astăzi, petrolul este încă combustibilul nr. 1 din lume: ponderea sa de consum este de 31%, adică mai mare decât cărbunele, gazul și sursele regenerabile. Dar acest lucru este deja cu 14% mai mic decât la începutul anilor 1970, în vârful economiei industriale. Influențat parțial de restricțiile privind producția de petrol, introduse pentru prima dată în 1973 de OPEC pentru a combate criza petrolului. De asemenea, reducerea utilizării de petrol se reduce datorită surselor de energie regenerabile.

Unii experți consideră că până în 2050 cererea de țiței va scădea la 14 milioane de barili pe zi (prognoză pentru 2021 – 96,7 milioane de barili);

Petrol vs surse alternative de energie

Există diverse surse de energie regenerabile. Această metodă de generare a energiei este considerată a fi mai ecologică. Al doilea motiv pentru trecerea la surse alternative este oprirea în funcție de puterile petroliere care folosesc petrol în scopuri geopolitice.

Principalele tipuri de surse regenerabile de energie (RES):

Hidroenergie: sursă de energie – apă

Prin această metodă, energia este generată de baraje și turbine care rotesc apa din interior. Este sursa cea mai stabilă și este ușor de controlat prin simpla schimbare a vitezei de rotație a apei. Capacitatea potențială a centralelor hidroelectrice este de 30-40 Terawatt-oră pe an. Cu toate acestea, această metodă duce la o schimbare a nivelului apei din rezervoare, la o reducere a oxigenului în acestea, la o încălcare a ciclului de reproducere a peștilor și la alte consecințe negative pentru floră și faună.

Energia eoliană: sursa de energie este vântul

Energia este generată și de turbine care întorc vântul. Sunt mult mai ieftine decât cele de apă, turbinele sunt situate la o altitudine de 100 de metri: acest lucru înseamnă că terenul de sub ele poate fi folosit pentru agricultură.

Danemarca, Germania și Olanda intenționează să construiască o insulă artificială în mare până în 2050 și să plaseze o centrală eoliană pe ea, care va putea genera până la 100 Gigawatt/oră de energie pe an.

Principalul dezavantaj al acestei surse este instabilitatea: vântul trebuie să aibă o anumită forță. Acest lucru este posibil doar departe de așezări, ceea ce înseamnă că livrarea de energie va fi prea costisitoare.

Energia solară: sursa de energie este Soarele

Astfel de stații pot fi aranjate în diferite moduri: bateriile solare captează lumina Soarelui și o transformă în energie. Totuși, în regiunile nordice nu există suficientă lumină solară pentru a furniza pe deplin energie. Și chiar și în locuri foarte însorite se schimbă ziua și sezonul, astfel încât producția de energie va fi inegală.

Energia valurilor: sursă – valurile mării

În acest caz, module speciale se leagănă pe unde și generează energie din mișcare. Dezavantajul este că potențialul lor este de doar 2 Terawatt-ore pe an, de asemenea, transportul pe apă este periculos și se poate crea un zgomot care înspăimântă viața acvatică.

Energie geotermală: sursă – căldură + apă

Mecanism: Două puțuri sunt săpate la adâncime, dintre care una este alimentată cu apă. Se evaporă, fiind încălzit de la sol, aburul trece prin al doilea puț și este direcționat prin conducte către turbine, curățându-l simultan de impurități. Aceasta este o sursă de energie destul de stabilă, al cărei potențial este de 47 Terawatt-oră pe an. Cu toate acestea, acum putem obține doar 2% din acest volum.

Potrivit companiei analitice Enerdata, în Norvegia aproximativ 97% din electricitate este produsă din surse alternative, în Noua Zeelandă și Brazilia – aproximativ 80%, în Germania, Italia, Spania și Marea Britanie – 30-40%. În Rusia, ponderea consumului din surse regenerabile de energie este de 17,2%.

Dezavantaje ale energiei regenerabile

  • Energia regenerabilă este ieftină de produs, dar costisitoare de transferat. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, transferul de energie derivată din vânt este de 3 ori mai scump decât din cărbune. Același lucru se poate spune și pentru energia nucleară. Acest lucru se datorează și faptului că este posibil să se producă energie cu ajutorul surselor de energie regenerabile doar departe de așezări – adică principalii consumatori. Este necesară reconstruirea întregii infrastructuri pentru transmiterea energiei;
  • Instabilitatea surselor. Puteți obține energie din vânt doar 25-35% din timp, de la soare – 10-25%. Nivelul de control în astfel de rețele este, de asemenea, mult mai mic, iar capacitatea este greu de stabilizat;
  • Bateriile moderne nu pot încă stoca suficientă energie din surse regenerabile de energie pentru a fi utilizate în timp ce stațiile sunt inactive;
  • Pentru a construi stații pentru generarea de energie din surse alternative, sunt necesare aceleași hidrocarburi, care până acum nu au un substituent;
  • Sursele alternative de energie nu acoperă încă toate necesitățile. 

Cum se va dezvolta sectorul energetic în continuare?

În viitor, ponderea surselor regenerabile de energie va crește, înlocuind petrolul și gazul.

 

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală