Cât de mult s-au majorat prețurile pe piața Republicii Moldova în 2020

Biroul Național de Statistică informează, că în luna februarie 2020 inflația anuală (pentru ultimele 12 luni), a constituit 6,41%, inclusiv la: produse alimentare – 11,04%, mărfuri nealimentare 3,24% și servicii prestate populației – 3,83%. Totodată, indicele prețurilor de consum (IPC) în februarie 2020 față de ianuarie 2020 a constituit 99,98% (informativ: în februarie 2019 față de ianuarie 2019 IPC a marcat 100,39%)2.

Biroul Național de Statistică informează, că în luna februarie 2020 inflația anuală (pentru ultimele 12 luni), a constituit 6,41%, inclusiv la: produse alimentare – 11,04%, mărfuri nealimentare 3,24% și servicii prestate populației – 3,83%.

Totodată, indicele prețurilor de consum (IPC) în februarie 2020 față de ianuarie 2020 a constituit 99,98% (informativ: în februarie 2019 față de ianuarie 2019 IPC a marcat 100,39%)2.

Tendința negativă a evoluției prețurilor medii de consum cu 0,02 la sută a fost determinată de micșorarea prețurilor la mărfurile nealimentare cu 0,44 la sută și de micșorarea tarifelor la serviciile prestate populației cu 0,04 la sută.

În luna februarie 2020 față de ianuarie 2020 au fost înregistrate creșteri de prețuri la următoarele produse alimentare: fructe proaspete – cu 4,4% (inclusiv: struguri – cu 10,0%, fructe de livadă sămânțoase – cu 8,5%, citrice – cu 2,6%, fructe exotice – cu 2,1%), legume proaspete – cu 2,8% (în special: usturoi – cu 10,0%, ardei grași – cu 4,8%, ceapă uscată – cu 4,6%, castraveți – cu 4,4%, varză – cu 4,2%, sfeclă roșie – cu 3,4%, tomate – cu 1,1%, boboase – cu 0,9%), ciocolată și bomboane din ciocolată – cu 2,4%, zahăr tos, bomboane, halva, creme de ciocolată – cu a câte 0,8%, crupe, cașcaval și brânză – cu a câte 0,6%, unt țărănesc – cu 0,5%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut prețurile la ouă de găină – cu 15,1%, carne de porc – cu 2,6%, cartofi – cu 1,3%, slănină neprelucrată – cu 0,7%, ciuperci proaspete și pește proaspăt – cu a câte 0,5%, morcovi – cu 0,4%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menționăm că, în perioada de referință, prețurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente, iar din cauza temperaturilor înalte pentru această perioadă de timp prețurile au scăzut considerabil la îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă. Au fost înregistrate reduceri de prețuri la scurte pentru bărbați, femei și copii – cu 2,6%, 2,3% și respectiv 0,6%, cizme de iarnă pentru bărbați, femei și copii –  cu 1,7%, 1,4% și respectiv 0,7%, paltoane, pardesiuri pentru femei și bărbați, pantaloni, sacouri, pulovere, jachete pentru bărbați și femei, cămăși și bluze pentru femei, bărbați și copii, medicamente, utilaje medicale, frigidere și congelatoare, mașini de spălat, televizoare, telefoane, aparate pentru prelucrarea informației, covoare și preșuri, cărbune de pământ și lemne de foc, carburanți – până la 1,7%, țigări – cu 3,6%.

Totodată, au fost înregistrate unele creșteri de prețuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 1,7%, autoturisme, piese de rezervă și accesorii – cu 0,6% și respectiv 0,3%.

Pentru serviciile prestate populației în luna februarie 2020 față de ianuarie 2020 a fost înregistrată majorare la plata pentru foile de odihnă și tratament în sanatoriu – cu 2,3%, la serviciile de turism prin țară (excursii) – cu 1,3%, la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 0,9%.
În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 4,8%, închirierea apartamentelor, serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu a câte 0,7%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,3%.

Alte stiri

Cel mai unic iaht explorator din lume ar putea fi al tău pentru 12 milioane de dolari (FOTO)

Nu, nu este un concept de iaht. Este un trimaran eficient din punct de vedere energetic, din viața reală. Acesta navighează pe mări din 2012 și poate fi al tău contra sumei de 12 milioane de euro. De fapt, este posibil să fi văzut nava în porturile din întreaga lume, unde a atras întotdeauna atenția.

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

Facebook elimină limita de text de pe imaginile pentru reclame

Facebook nu va mai avea o limită pentru cantitatea de text a unei imagini - reclame, care reprezintă în prezent 20% din întregul spațiu creativ. Anunțurile cu bannere care conțin mai mult de 20% din text nu vor mai fi dezavantajate atunci când participă la licitație, potrivit unui post pe Twitter. al expertului în social media Matt Navarra.

Consumatorii de vin din România vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Moldova

Consumatorii de vin vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Republica Moldova, în campania “Vin în Moldova”, inițiată de Wine of Moldova împreună cu Carrefour România.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile