Cât de mult s-au mărit amenzile aplicate șoferilor nedisciplinați. Cea mai mare amendă ajunge la 3000 de lei. DETALII

Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor legale ce stabilesc majorarea valorii unității convenționale în Codul Penal de la 20 la 50 de lei se majorează, respectiv, și valoarea amenzilor aplicate șoferilor nedisciplinați, acțiunile cărora au generat infracțiuni de ordin penal. Astfel, amenzile s-au majorat de 2.5 ori din acest considerent.

Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor legale ce stabilesc majorarea valorii unității convenționale în Codul Penal de la 20 la 50 de lei se majorează, respectiv, și valoarea amenzilor aplicate șoferilor nedesciplinați, acțiunile cărora au generat infracțiuni de ordin penal. Asfel, amenzile s-au majorat de 2.5 ori din acest considerent.

Todotată, valoarea unității convenționale utilizată în cadrul stabilirii mărimii amenzii în cadrul infracțiunii de ordin contravențional, a rămas aceeași, de 20 de lei.

În contextul în care pe parcursul anului 2016 au fost modificate pedepsele pentru mai multe încălcări în trafic, prezentăm în continuare lista actualizată a pedepselor prevăzute pentru încălcările de acest gen.

De menționat că cea mai mare amendă este de 3000 de lei. Aceasta este percepută pentru încălcări precum Conducerea vehiculului de către o persoană privată de dreptul de a conduce vehicule, Conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depășește gradul maxim admisibil stabilit de Guvern, dacă fapta nu constituie infracțiune, Predarea cu bună știință a conducerii vehiculului către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depășește gradul maxim admisibil stabilit de Guvern sau în stare de ebrietate produsă de substanțe narcotice, psihotrope și/sau de alte substanțe cu efecte similare, dacă fapta nu constituie infracțiune și altele.

Cât de mult s-au mărit amenzile aplicate șoferilor nedisciplinați. Cea mai mare amendă ajunge la 3000 de lei. DETALII

Pentru a obține informații despre încălcările făcute este nevoie să fie consultate următoarele aplicații:

1. Aplicația e-Trafic

Aplicația e-Trafic reprezintă o aplicație gratuită prin intermediul căreia orice cetățean din Moldova, proprietar de autovehicul, poate să obțină notificări privind încălcările rutiere înregistrate, ce este disponibilă pe dispozitive android și iOS. Aplicația  este racordată la MPay, lucru care face posibilă achitarea amenzilor direct de pe telefonul mobil utilizând metoda cardului bancar.

 

Aplicația informează utilizatorii despre următoarele aspecte ale încălcării: numărul documentului intern al poliției (ce reprezintă totodată și contul de plată), numărul articolului încălcat al Codului Contravențional, descrierea încălcării, locul încălcării, punctele de penalizare, suma minimă și maximă a amenzii. Serviciul va transmite notificări doar din momentul abonării la modulul de notificare, astfel încălcările comise pînă la utilizarea aplicației nu vor putea fi vizualizate.

Prin descărcarea și/sau folosirea aplicației e-Trafic, utilizatorii acceptă să recepționeze notificări de la Centrul Unic de Monitorizare și Control al Traficului din cadrul Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne. 

e-Trafic a fost lansată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, ea poate fi descărcată și utilizată gratuit.

 2. Pagina electronică a Inspectoratului Național de Patrulare: pr.gov.md

Serviciul nominalizat este disponibil în următoarele condiții:

-  pentru obținerea informației este necesar să introduceți codul de identificare IDNP din 13 cifre / sau identificatorul procesului verbal întocmit de către Inspectoratul General al Poliției;

- în cazul introducerii doar a codului de identificare IDNP veți primi informația privind existența/lipsa contravențiilor după acesta. Pentru a afla detalii (numărul punctelor de penalizare), este necesar de introdus identificatorul unui proces verbal.

Nota: Informația este prelucrată în conformitate cu prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal și este accesată din baza de date a Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu legislația în vigoare.

3. Serviciile operatorilor de telefonie mobilă:

9021 - serviciu de verificare a aplicării penalităților.

Expediind SMS la numărul 9021, fiind indicat în mesaj codul personal din 13 cifre, veți primi un SMS prin intermediul căruia veți fi notificat dacă figurează informații legate de acest IDNP în baza de date.

În caz de răspuns afirmativ, puteți afla detalii printr-un SMS la 9021 cu indicarea numărului carnetului de conducere sau a codului amenzii.

În acest caz veți obține informații ce țin de:

-  punctele de penalitate (numărul acestora);

-  amenzi (sumele și codurile pentru fiecare); 

-  suspendarea permisului de conducere (statutul acestuia);

- transmiterea dosarului în instanța de judecată  (dacă a avut deja loc).

9022 - serviciul de verificare cu privire la accidentele rutiere înregistrate.

Expediind SMS la numărul 9022 și indicați în mesaj numărului VIN, veți primi date dacă acest automobil a fost implicat în accidente rutiere, cu indicarea datelor calendaristice, în cazul în care sînt disponibile.

Notificarea privind implicarea automobilului în accidente rutiere, nu este disponibilă pentru autovehiculele internaționale sau de stat.

Serviciul poate fi utilizat direct de pe telefonul mobil ori de cate ori doriți, fără a fi necesară vreo setare sau activare. 

Notă:  Prețul unui SMS la 9021 este 5 lei, iar pentru 9022 este de 10 lei, pentru oricare operator de telefonie mobilă.

9023 - reprezintă un serviciul prin intermediul căreia orice cetățean din Moldova, proprietar de autovehicul, poate să obțină informații privind încălcările rutiere înregistrate.

Expediind SMS la numărul 9023, fiind indicat în mesaj numărului VIN, veți primi informații cu privire la încălcările rutiere înregistrate de camerele de monitorizare a traficului rutier.

Serviciul informează utilizatorii despre următoarele aspecte ale încălcării: numărul documentului intern al poliției(ce reprezintă totodată și contul de plată), numărul articolului din Codul Contravențional, descrierea încălcării, locul încălcării, punctele de penalizare, suma minimă și maximă a amenzii.

Serviciul va transmite notificări doar din momentul abonării la modulul de notificare, astfel încălcările comise pînă la utilizarea serviciului nu vor putea fi vizualizate.

Prin accesarea serviciului, utilizatorii acceptă să recepționeze notificări de la Centrul Unic de Monitorizare și Control al Traficului al Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Alte stiri

De ce Irlanda decide să instituie restricții pentru întreaga populație, devenind prima țară din UE care face asta

Irlanda va fi prima țară din UE care va institui restricții pentru întreaga populație, a anunțat luni premierul Micheal Martin. Măsurile vor intra în vigoare miercuri la miezul nopții (23.00 GMT) timp de șase săptămâni. Școlile vor rămâne închise, scrie Agerpres.

Vrei salariu de 50.000 de lei? Verifică ce posturi bine-plătite sunt în țară. LISTA

Compania continuă să caute o persoană cu experiență în domeniul exctracției uleiului și care cunoaște limba engleză la nivel avansat. Salariul maxim pe care este gata să-i plătească lunar 50 de mii de lei.

Sezonul termic a început. Ce trebuie să facă locuitorii capitalei pentru a se conecta la căldură

Primăria municipiului Chișinău informează că locuitorii orașului pot solicita conectarea apartamentelor la sursa centralizată de încălzire, chiar dacă sezonul termic 2020-2021 încă nu a început. Declarații în aceste sens au fost făcute astăzi de responsabilii municipalității, din cadrul ședinței operative săptămânale.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile