Bani.md

Câți cetățenii ai Republicii Moldova vor putea vota la alegerile europarlamentare

Câți cetățenii ai Republicii Moldova vor putea vota la alegerile europarlamentare

Aproximativ o treime din cetăţenii Republicii Moldova vor putea vota la alegerile europarlamentare. Potrivit experţilor, cea mai importantă temă a scrutinului este reconfigurarea Uniunii Europene. Favoriţii rămân popularii europeni şi social-democraţii, însă în acelaşi timp, partidele eurosceptice au crescut în sondaje, relatează trm.md.

„Noi trebuie să privim aceste alegeri, nu ca o ţară vecină a Uniunii Europene, a României, din simplu motiv că aproximativ 1/3 din cetăţenii Republicii Moldova au şi cetăţenie română, deci sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi au dreptul să participe la aceste alegeri”, a menţionat Igor Boţan, analist politic.

„Alegerile din 2019 nu ar fi fost atât de interesante, dacă nu ar fi fost această problemă legată de populism şi de euroscepticism. Nu în ultimul rând aş vorbi şi despre oportunitatea de a reseta activitatea Uniunii Europene, dat fiind că s-a schimbat liderul politic neformal, Angela Merkel a cedat în faţa lui Emanuel Macron”, a spus Victor Juc, analist politic.

„Aceste forţe populiste, eurosceptice, au început să crească în preferinţele electoratului. Forţele politice, în linii mari rămân aceleaşi, favoriţii sunt aceeaşi, cele două mari familii europene, aici ne referim la populari europeni şi social-democraţi”, a spus Ion Tăbârţă.

În România, alegerile pentru parlamentul european vor avea loc în 26 mai. Cetăţenii români din Republica Moldova vor putea vota în 34 de secţii, dintre care 13 vor fi deschise la Chişinău, iar două - la Bălţi. Biroul Electoral Central de la Bucureşti a înregistrat în cursă 14 partide şi 3 candidaţi independenţi.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000