Afacere cu căpșuni la 25 de ani. Istoria unui tânăr din Telenești: m-am săturat să lucrez peste hotare

10 Iun. 2021, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2021, 11:07 // Actual //  MD Bani

Gheorghe Stipan este tânărul de 25 de ani care și-a lansat o afacere cu căpșuni în satul natal Nucăreni din raionul Telenești. Tânărul a înțeles că vrea să deschidă o afacerea atunci când a realizat că nu vrea să lucreze peste hotare. Acum un an, Gheorghe a revenit acasă și a început propria afacere, scrie Agro TV.

La moment, tânărul deține o plantație de căpșuni de 0,35 hectare, iar în această vară urmează să mai planteze un hectar.

„Ideea a început peste hotare, când m-am săturat să lucrez peste hotare, pentru cineva sau să fiu sluga cuiva. Mi-a venit ideea și mi-a plăcut chiar și planta, m-am informat foarte mult ca să implementez o afacere în Moldova. Aici avem o suprafață de 0,35 hectare, este plantația următoare cu tot 35 de sote, și o să mai plantăm în vară în jur de un hectar, și asta va fi plantația.”

Anul acesta, Gheorghe Stipan va culege prima roadă. Tânărul spune că este mulțumit de recoltă, doar că ploile din ultima perioadă îi crează impedimente în întreținerea și recoltarea căpșunilor.

„Acum două săptămâni am început culesul roadei în câmp. Am început de la cantități mici ca să nu le pierdem, le-am cules pe rând, nu ne-am bazat pe substanțe chimice ca să le punem și să le hrănim repede și să se coacă în cantități mari. Până la momentul actual avem vreo 4-5 culesuri.”

Pentru o afacere cu căpșuni orice oră contează, iată de ce Gheorghe se trezește la ora 06:00 dimineața.

 „Este un fruct foarte fin și are nevoie de atenție maximă la pregătire, la cules, dacă este lovit mai tare, apoi el până diseară, până mâine, el începe a se strica.”

Tânărul spune că vinde fructele mai mult în mediul online și magazine, dar nu renunță nici la piață.

„Când avem timp chiar și când stăm și pe piață postăm că suntem în Telenești, în Chișinău, Orhei sau la piață sau suntem în fața unui magazin și merge pe sistemul online mai bine ca la piață. Sunt oameni și la piață, dar vin mai mult în vârstă, dar tinerii sunt mai mult prin magazine. Dacă facem o proporție de cât ai vândut online și cât la piață, care este proporția? Cam 50 la 50 sau chiar mai bine, 60 la 40, 60 online și 40 la piață, după realizări.”

Plantația este, deocamdată, mică, iar asta îi permite să reușească să vândă marfa și să participe la recoltare direct din câmp. Ar angaja niște zilieri, însă aceștia nu sunt ușor de negăsit, scrie Agro TV.

„Ducem lipsă de muncitori dintre care nici nu prea sunt. Mai mergem prin satele vecine când avem nevoie, prin Chiștelnița, mai sunt agricultori care mai găsesc câte un om, doi, trei, dar așa este foarte greu.Suntem doar noi, eu părinții, prietena și uneori prietenii care vor să ne ajute, să mănânce o căpșună, să ne ajute. Se achită, poftim, până când suntem doar cu părinții și prietena.”

Un kilogram de căpșune din câmp costă în jur de 35-40 de lei, însă prețul acestora va mai scădea până la 20 de lei, odată ce vor apărea din abundență pe piață.

 

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 12:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 12:19 // Actual //  Lupu Eduard

Alexandr Vakre, șeful postului Serviciului Vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău și-a anunțat demisia.

Contactat de BANI.MD, Vakre a spus că este o decizie personală, „care poate e și întârziată. Trebuia să plec mai de mult, doar abia acum am decis. Motivele sunt de ordin personal”. Referindu-se la viitorul său job, șeful postului Serviciului Vamal, a spus că va pleca din sistem.

Întrebat dacă demisia sa are legătură cu scandalul de corupție de la aeroport din 1 aprilie când mai mulți funcționari au fost reținuți, Vakre a precizat că: „nu are o legătură una cu alta”.

Pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din Chișinău au efectuat 16 percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău. Trei dintre ei se află în arest la domiciliu, iar ceilalți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Inspectorii sunt bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Printre inspectorii cercetați sunt fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, fiul deputatului socialist, Radu Mudreac, și fiul fostului deputat democrat, Gheorghe Brașovschi. Cazacu acuză că a fost „atrasă în acest scandal cu dosarul penal” după ce ar fi început discuțiile privind numirea sa la funcția deținută de Alexandr Vakre.

Averea lui Vakre

Potrivit ultimei declarații de avere, Vakre a încasat în anul 2023 un salariu de 293,2 mii de lei și o indemnizație pentru creșterea copilului de 89,3 mii de lei.

Vakre împreună cu soția deține patru terenuri cu o valoare de 374 mii de euro, trei apartamente, două case.

Alexandr Vakre a declarat două automobile și spune că titularii bunurilor sunt rude, iar valoarea mașinilor Lexus RX 200 T și Nissan Maxima nu este indicată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău