CCI a RM: 30 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului și-au dezvoltat capacitățile de export

30 Mart. 2022, 12:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 12:32 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 29 martie 2022, s-a finalizat programul de instruire cu genericul Academia Exportatorilor AdTrade destinat celor circa 30 de beneficiari ai inițiativei de accelerare a exporturilor din cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de PNUD.

Programul de instruire a fost organizat online în perioada 2-29 martie curent de către proiectul AdTrade în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Obiectivul acestui program de instruire a fost de a oferi participanților cunoștințe noi necesare dezvoltării unei afaceri de succes, orientate spre export, prin sporirea abilităților teoretice și practice ale personalului implicat în activități de marketing și export, astfel susținând beneficiarii pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.

În cadrul evenimentului de lansare a Academiei Exportatorilor, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a menționat: „Importanța instruirilor pentru companiile din Republica Moldova rezultă din necesitatea diversificării și promovării exporturilor ținând cont de capacitatea limitată a pieței locale, criza regională actuală și oportunitățile de a obține o marjă de profit mai mare pentru produsele cu valoare adăugată exportate și integrarea în lanțurile valorice internaționale”.

Academia Exportatorilor se înscrie în proiectele anterioare ale Camerei de Comerț și Industrie Republicii Moldova, organizate în parteneriat cu proiectul PNUD/ AdTrade pentru a oferi asistență agenților economici de pe ambele maluri ale râului Nistru în dezvoltarea afacerilor pe plan național și internațional, identificarea partenerilor și explorarea unor noi piețe de export.

„În contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, Moldova se confruntă cu un val mare de refugiați, precum și cu creșterea prețurilor la resursele energetice și blocarea rutelor comerciale. Motiv pentru care întreprinderile mici și mijlocii, care încă nu și-au revenit după pandemie, trebuie să facă față noilor dificultăți de ordin financiar, comercial și logistic. Proiectul AdTrade a adaptat agenda ”Academiei exportatorilor” cu subiecte care ar spori capacitățile managerilor și echipelor de export de a re-negocia contracte în situații de criză, a valorifica pe deplin avantajele acordurilor semnate de Moldova cu Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări și de a se asocia pentru a exporta în comun și a identifica noi piețe de desfacere”, a menționat Natalia Iachimov, ofițeră a proiectului AdTrade. 

Instruirile au fost organizate în format interactiv, pentru a le permite participanților să-și dezvolte competențele și abilitățile practice în următoarele domenii:

  • Organizarea activității de marketing a unei companii orientate spre export;
  • Portaluri și baze de date utilizate pentru accesul pe piețele internaționale;
  • Planul de afaceri și strategia de export;
  • Contractul de export;
  • Proceduri vamale de export și condițiile de livrare INCOTERMS 2020;
  • Tehnici de comunicare și negociere;
  • Sisteme de management a calității și certificarea companiilor/produselor orientate spre export;
  • Instrumente și surse de finanțare a exportului;
  • Asocierea producătorilor și integrarea în lanțurile valorice internaționale
  • Planul anti-criză pentru întreprinderi.

Ținând cont de necesitățile participanților, un accent deosebit s-a pus  pe identificarea unor acțiuni ce ar putea fi aplicate de companii pentru a depăși criza regională, au fost oferite informații privind adaptarea planului de afaceri și strategiei de export la condițiile actuale.

Agenda programului de instruire Academia Exportatorilor AdTrade include 14 cursuri de instruire cu o durată de aproximativ 42 de ore academice.

Academia Exportatorilor este o inițiativă a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, realizată cu suportul proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Realitatea Live

16 Iun. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Iun. 2025, 09:35 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul unui deficit major de cartofi în Belarus, președintele Alexandr Lukașenko le-a recomandat cetățenilor să reducă consumul acestui aliment de bază. „O dată pe săptămână, de două ori maxim, și atunci copți sau piure”, a declarat liderul de la Minsk în timpul unei vizite în raionul Volkovysk, potrivit agenției oficiale BelTA. El a invocat și motive de sănătate, susținând că excesul de cartofi duce la îngrășare: „Dacă o să mâncăm cartofi așa cum scriem pe TikTok, n-o să mai fim slăbuți”.

Vorbind despre motivele crizei, Lukașenko a dat vina pe fermierii locali care ar fi preferat să exporte cartofii în Rusia, unde prețurile sunt de două-trei ori mai mari: „Unii au vrut să câștige — țăranii au exportat, fermierii au exportat. Pe de o parte. Pe de altă parte, s-a depistat și un fel de sabotaj pe undeva”.

Totuși, el a afirmat că situația s-ar fi stabilizat deja: „Nu văd probleme mari, deja apare prima recoltă de cartofi”, a spus președintele.

Problema lipsei cartofilor a fost sesizată încă din februarie, însă Lukașenko a recunoscut-o oficial abia pe 8 mai, invocând atunci faptul că agricultorii s-au reorientat către export, nemulțumiți de prețurile mici de achiziție pe piața internă. Ulterior, șeful statului a cerut mărirea producției de cartofi astfel încât să fie suficienți atât pentru Belarus, cât și pentru export în Rusia, precizând că „nu e vorba de caritate, ci de bani serioși”.

Ca parte a măsurilor anticriză, începând cu 27 mai, Belarus a ridicat și interdicția privind importul de cartofi din Uniunea Europeană.

Între timp, specialiștii din domeniu au explicat deficitul prin factori climatici nefavorabili în sezonul agricol anterior. Directorul Centrului de cercetare pentru cartoficultură din cadrul Academiei Naționale de Științe, Vadim Mahanko, dar și oficiali din Ministerul Agriculturii au respins ideea unui export masiv sau a unui sabotaj.

Totuși, în iunie, Lukașenko a lansat o nouă ipoteză: deficitul ar fi fost creat artificial, de „anumite persoane” implicate într-un complot împotriva conducerii statului. Numele acestora nu au fost dezvăluite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO