Bani.md

Ce se face pentru ca să putem exporta carne și ouă în Uniunea Europeană

Ce se face pentru ca să putem exporta carne și ouă în Uniunea Europeană

Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat o ședință de lucru, în cadrul căreia a fost abordat subiectul cu privire la exportul produselor de origine animală pe piața Uniunii Europene și tranzitul produselor compuse prin UE.

În cadrul ședinței au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice precum Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Consiliul Economic inclusiv cu implicarea operatorilor din domeniu, reprezentanților Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne și Asociației Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă.

La masa de discuții a fost evaluată etapa de realizare a acțiunilor conchise în planurile de acțiuni.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ion Sula a dat asigurări că instituția pe care o conduce va oferi sprijin producătorilor de carne și ouă de pasăre din țara noastră. „Este nevoie de suport și din partea producătorilor. Acesta presupune investiții și implicare, astfel încât împreună să putem să substituim importul în Republica Moldova, să creștem exporturile și să le diversificăm. Avem potențial și rămâne să-l valorificăm”, a menționat Ion Sula, citează Moldpres.

Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a specificat că rigorile și criteriile impuse de piața UE nu pot fi atinse în termeni scurți, acesta fiind un proces complex. Drăgălin a adăugat că Republica Moldova a făcut deja primii pași pentru a obține dreptul de a exporta carne de pasăre și ouă, categoria B în UE.

Daniela Morari, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat la eveniment că în prezent aproape 70 la sută din exporturile țării noastre ajung pe piața UE, iar dintre produsele de origine animalieră, Republica Moldova exportă pe piața comunitară miere de albine și caviar. În acest context, obținerea dreptului de a exporta carne de pasăre și ouă este o prioritate pentru țara noastră în anul curent, a spus Morari.

De asemenea, au fost identificați următorii pași în vederea obținerii dreptului de export a produselor de origine animală, precum și asigurarea posibilității în ceea ce ține tranzitul, exportul și comercializarea produselor lactate autohtone pe piața UE.

În context, s-a convenit asupra unor activități prioritare, care urmează a fi întreprinse de instituțiile și autoritățile vizate, precum evaluarea sectorului și elucidarea problemelor concrete cu implicarea asociațiilor mediului de afaceri, intermedierea comunicării cu Comisia Europeană, elaborarea unui plan de acțiuni privind obținerea eligibilității de a exporta produse lactate pe piața UE, precum și avansarea în domeniul tranzitului produselor compuse de origine animală prin UE.

Ministerul Economiei și Infrastructurii în calitate de autoritate abilitată va monitoriza și coordona în continuare procesul de implementare a activităților prevăzute în plan.

Pentru a fi eligibilă în exportul produselor de origine animalieră, Republica Moldova trebuie să treacă cu succes misiunea de audit a DG-Sante, care este preconizată pentru luna septembrie a acestui an, îndeplinind o serie de condiții de bază.

În prezent, în țara noastră activează 25 de abatoare și puncte de sacrificare a păsărilor și 22 de centre de marcare/ambalare a ouălor, dintre care, 17 centre activează în cadrul fabricilor avicole și 2 întreprinderi sunt specializate la efectuarea operațiunilor de colectare și ambalare a ouălor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000