Bani.md

Ce se întâmplă cu euro și cine sunt „Moși Crăciunii” leului moldovenesc

Ce se întâmplă cu euro și cine sunt „Moși Crăciunii” leului moldovenesc

Ce se întâmplă cu moneda unică europeană, cât va mai scădea și este, într-adevăr, leu moldovenesc mai puternic în ultimele zile. Acestea sunt între bările care apar atunci când privim cursul valutar afișat de Banca Națională a Moldovei, întrebări la care căutăm și noi un răspuns.

Timp de șapte zile, valoarea monedei unice europene a înregistrat o scădere semnificativă. La finele săptămânii trecute și în weekend valoarea monedei unice europene era de 21 de lei și 70 de bani. La o săptămână, valoarea monedei euro este cu aproape 80 de bani mai mică. Astăzi, 16 decembrie, potrivit cursului stabilit de Banca Națională, un euro costă 20 de și 92 de bani. Aceasta este și valoarea minimă pentru moneda euro, înregistrată din luna august 2015 (pe data e 10 august, moneda unică europeană, conform cursului BNM, a costat 21 de lei și 91 de bani).

Ce se întâmplă cu euro și cine sunt „Moși Crăciunii” leului moldovenesc

Ce se întâmplă cu moneda euro, ne-a explicat expertul economic, doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache. 

Potrivit acestuia, la deprecierea leului moldovenesc au influențat mai mulți factori și anume:

1. Unul dintre cei mai importanți factori este ședința Băncii Central Europene de săptămâna trecută prin care a fost luată decizia de a susține economia euopeană și calitativ și cantitativ. Decizia Băncii Central Europene a fost a menține rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit la nivelurile de 0,00%.

Au mai fost luate și măsuri neconvenționale de politică monetară. Consiliul guvernatorilor a decis să continue efectuarea de achiziții în cadrul programului de achiziționare de active în ritmul lunar actual de 80 de miliarde de euro până la sfârșitul lunii martie 2017. Începând cu luna aprilie 2017, se intenționează continuarea achizițiilor nete de active într-un ritm lunar de 60 de miliarde de euro până la sfârșitul lunii decembrie 2017 sau ulterior, dacă va fi necesar, și, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susținută a traiectoriei inflației.

Detalii despre decizia BCE - AICI.

2. Banca Centrală a Statelor Unite, Federal Reserve, a luat decizia de a stabili rata de finanțare cu 0,25 puncte, ceea ce a dus la aprecierea dolarului. Situația economică din Uniunea Europeană, nu este una dintre cel emai bune, comparativ cu Statele Unite.

3. Noi suntem în ajunul sărbătorilor de iarnă. „Noi avem compatrioți care pot fi numiți Moși Crăciuni pentur economia Moldovei”, spune Sveatoslav Mihalache, referindu-se la persoanele de peste hotare care transmit remitențe în țara noastră.

Acești factori determină deprecierea monedei unice europene față de leu, dar și față de dolarul american, influența majoră venind de pe piața externă, explică doctorul în Economie. Dacă dolarul american în Republica Moldova nu ar fi revenit la cota de 20 de lei, nu s-ar fi situat la valoarea de 20 de lei și 40 de bani, nu am fi văzut această scădere a monedei unice europene față de moneda națională.

Expertul susține că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să observăm o partitate dintre moneda euro și dolarul american, ulterior, dolarul SUA reușind să întreacă moneda europeană. „Este posibil ca moneda unică europeană să fie mai ieftină în anul 2017, decât dolarul american”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

Moneda Euopeană a început să fie „scuturată” după rezultatele referendumului cu referire la Brexit. Incertitudinea asupra economiei europene, potrivit lui Mihalache este păstrată așa cum în anul ce vine urmează a fi desfășurate alegeri în mai multe economii puternice ale UE precum Franța, Germania, nu se știe cine va câștiga: stânga sau dreapta.

Nivelul de rezistență pentru se află la cota de 20.70 lei pentru un dolar, pentru anul 2017, prognozează expertul economic Sveatoslav Mihalache.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000