Ce se întâmplă cu nunțile și cumetriile în această perioadă? Municipalitatea pune pe umerii CNESP această „problemă”

03 Sept. 2021, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Sept. 2021, 15:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-au întrunit astăzi în ședință. În cadrul acesteia au discutat despre numărul alarmant al cazurilor noi de COVID-19, dar și despre ce urmează să întreprindă autoritățile pentru a combate răspândirea virusului, scrie Realitatea.md.

Într-o postare pe Facebook, edilul Capitalei, Ion Ceban a scris că tot în cadrul ședinței, a fost abordat subiectul cu privire la evenimentele care se desfășoară pe teritoriul municipiului Chișinău.

„În acest sens, a parvenit și o solicitare din partea Inspectoratului General al Poliției, Direcției de Poliție a mun. Chișinău. Juriștii au informat că nu ține de competența legală a Primăriei să interzică organizarea acestora, care în astfel de cazuri este doar notificată despre eveniment. Or, nu avem declarată stare excepțională, când am putea lua această decizie. Cu regret, interzicerea evenimentelor nu ține de competența primăriei, dar nici de a CESP Chișinău. Ceea ce s-a decis, este că Primaria va întruni imediat în ședință organizatorii evenimentelor, unde împreună cu subdiviziunile locale competente vom discuta și atenționa asupra respectării măsurilor obligatorii de sănătate publică impuse atât de Comisia națională, cât și de cea locală. Este vorba de limitarea numărului de persoane la evenimente, conform prevederilor, distanță, purtarea măștilor, dar și alte măsuri în vigoare”, a scris Ceban.

Potrivit lui Ion Ceban, CESP Chișinău a decis că echipe de medici vor merge prin instituțiile educaționale pentru a comunica cu profesorii și personalul auxiliar și pentru a le oferi posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă.

„Astăzi deja cca 80% din cadrele didactice din școlile din Chișinău sunt vaccinate. Urmează să discutăm insistent despre această oportunitate cu celelalte 20%. Cei care presupun că au contraindicații, la fel, vor discuta medicii, iar în acest sens vor fi create comisii speciale. La prima etapă, Primăria va oferi surse financiare pentru testarea angajaților din școli la necesitate, la fel, a fost discutată posibilitatea de a primi donații de teste pentru această categorie, din ajutoare oferite de Guvernul României, de parteneri sau agenți economici. Nu există temei legal, conform codului muncii, pentru a sancționa într-o formă sau alta angajații care nu se vaccinează sau nu prezintă un test”, a mai adăugat Ceban.

Primarul general susține că, deocamdată, departamentul COVID de la Moldexpo, aflat în gestiunea Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime” face față numărului sporit de internări, însă municipalitatea este gata să activeze și alte spitale în acest sens.

„Pentru a discuta pe larg și a coordona subiecte de gestionare pandemică, dar și alte priorități, am solicitat o întrevedere repetată în cel mai apropiat timp cu reprezentanții Ministerului Sănătății. Municipiul Chișinău este și capitala țării și avem nevoie de o comunicare eficienta și coordonare comună a intervențiilor pentru răspuns și control la provocările pandemice”, a mai conchis primarul.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 pe care Canada îl trimite în Ucraina”, a a mai scris ea.

Astfel, acesta ar fi primul tanc Leopard 2 din cele 4 promise de Canada.

Între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Germania va trimite și strămoșul tancului Leopard 2 în Ucraina

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, ministrul norvegian al apărării sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, iar potrivit Politico ar fi luat în calcul să trimită Ucrainei opt din cele 36 de tancuri Leopard.

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de Leopard din UE, cu 347 de tancuri, intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, potrivit El País, citat de Agerpres.
În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a spus sâmbătă că țara sa va trimite tancuri Leopard 2, dar nu a precizat numărul acestora.
Costa a adăugat că Portugalia este în discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul Portugaliei.

„În prezent lucrăm pentru a putea distribui unele dintre tancurile noastre”, a declarat Costa agenției de presă Lusa în timpul unei călătorii în Republica Centrafricană. „Știu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar asta va fi anunțat la momentul potrivit”.
Biroul lui Costa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Amiralul António Silva Ribeiro, șeful forțelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia are 37 de tancuri Leopard 2, dar presa locală a raportat că majoritatea sunt inoperabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău