Bani.md

Ce trebuie să facă R. Moldova pentru a beneficia de 46,5 milioane de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar

Ce trebuie să facă R. Moldova pentru a beneficia de 46,5 milioane de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar

În ultimele două săptămâni, angajații Ministerului Finanțelor împreună cu misiunea Fondului Internațional Monetar (FMI) au finalizat două evaluări, în loc de una, care ar permite accesarea a 46,5 milioane de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar. Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a prezentat rezultatele negocierilor cu FMI în cadrul unei conferințe de presă.

„Pentru a ajunge la o astfel de înțelegere cu FMI, care urmează încă a fi aprobată de bordul directorilor executivi ai Fondului, a fost nevoie să corectăm politicile proaste ale guvernării precedente, în special vorbesc despre cele care favorizau un grup forte restrâns de persoane în defavoarea bugetului. Mă refer la magazinele duty free și comercializarea produselor petroliere fără achitarea taxelor și scutirile pentru jocurile de noroc”, a declarat ministra.

Natalia Gavriliță a menționat că bugetul va fi ajustat și vor fi reduse cheltuielile planificate pentru investiții capitale - peste 600 de milioane de lei, bani nu vor mai fi alocați Fondului de eficiență energetică, „care așa și nu a fost creat” și nici pentru construcția noului penitenciar 13.

Potrivit ministrei, înțelegerea cu FMI presupune și unele măsuri care ar mobiliza venituri adiționale la buget, despre care nu a putut vorbi multe, întrucât Memorandumul nu este încă public.

„La baza acestor negocieri au stat principiile impozitării persoanelor care au venituri mai mari, măsuri de consolidare a conceptului de creștere de capital, venirea unor scutiri, de exemplu proiectele, parteneriatele publice private și alte măsuri care sunt menite să nu atingă persoanele dezavantajate”, a menționat ministra.

Aceste măsuri vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 pentru ca mediul de afaceri să poată se să ajusteze la aceste schimbări.

Ce ține de rectificarea bugetului, modificările la codul fiscal și cel vamal, aceste măsuri urmează să fie aplicate până la mijlocul lunii august.

Menționăm că democratul Vladimir Cebotari a cerut audierea ministrei Finanțelor privind angajamentele față de FMI și creșterea impositării.

„Trebuie să cunoaștem ce înseamnă creșterea impozitării. Ce se mai ascunde în acea listă a angajamentelor față de FMI. Am făcut o solicitare, dar am primit refuz de a ni se comunica. De aceea, vrem audierea ministrei”, a spus Cebotari.

Propunerea deputatului nu a întrunit numărul suficient de voturi.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000