Bani.md

Ce trebuie să știi despre noile Radare cu laser ale INP-ului. Care este procedura de măsurare legală a vitezei (DOC)

Ce trebuie să știi despre noile Radare cu laser ale INP-ului. Care este procedura de măsurare legală a vitezei (DOC)

Recent,  Inspectoratul Național de Patrulare a fost dotat cu radare ultraperformante. Este vorba despre aparate laser de tip LIDAR, cu soft încorporat, model LTI 20-20 TruCAM, care sunt folosite în multe ţări dezvoltate din întreaga lume, capabile de a fi utilizate, atât din mâinile operatorului, cât și prin montarea lor rigidă pe suporturi speciale (trepied), sau în interiorul automobilului.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect, în care descrie procedura de măsurare legală a vitezei automobilelor cu ajutorul acestor aparate, numite în continuare Lidar.

Iată ce trebuie să știi despre acest tip de radare și cum poate fi el folosit, în termini legali:

1. Radarul poate fi utilizat la măsurarea vitezei atât din mâinile operatorului, cât și montarea lui rigidă pe suporturi speciale (trepied) sau pe automobile.

2. Înregistrările și datele măsurătorilor efectuate de către Lidar pot fi vizualizate direct pe dispozitivul de afișare al Lidarului (ecran) sau copiate de pe cartelele de memorie SD sau transferate prin conexiune prin cablu sau unde radio pe un calculator. Vizualizarea/analiza datelor descărcate pe calculator se face cu ajutorul softului specializat „TruCAM Image Viewer”, care funcționează pe calculatoare cu sistem de operare Microsoft Windows (versiunea XP sau mai nouă) sau prin alt soft specializat, elaborat de producătorul Lidarelor, destinat transferului de date către sisteme automatizate de supraveghere și control al circulației rutiere.

3. Lidarul poate fi utilizat doar de către personalul autorizat, care este atestat oficial (fapt confirmat prin Certificatul de competență), și care se autentifică la fiecare pornire a Lidarului.

4. Operatorul care utilizează dispozitivul trebuie să aibă buletinul de verificare metrologică a Lidarului în original.

5. Lidarul va fi folosit la temeperaturi de la -10°C pînă la + 60°C;

6. Lidarul utilizat sub acoperire de protecție de precipitații atmosferice se va face din interiorul automobilelor.

7. Utilizarea Lidarului în condiții meteorologice cu vizibilitate redusă se face doar în regimurile speciale de lucru ale Lidarului, special elaborate pentru compensarea vizibilității reduse.

8. Utilizarea Lidarului în condiții de iluminare insuficientă este efectuată doar prin folosirea surselor suplimentare de iluminare sau a reflectorului infraroșu din dotarea Lidarului.

9. SE INTERZICE utilizarea Lidarului în mișcare. Efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor video a vehiculului-țintă se realizează doar în regim staţionar.

10. Înregistrarea vitezei şi imaginilor vehiculului-țintă poate fi efectuat atât din față, cât și din spatele acestuia, cu condiția că vehiculul supus măsurării vitezei și înregistrării video este continuu vizibil (alte vehicule sau obiecte nu obturează imaginea acestuia pe durata măsurătorilor/înregistrării video).

11. Pentru măsurarea vitezei și înregistratrea video, se menține apăsat declanșatorul și se menţine Lidarul cu reticulul de țintire pe vehiculul-țintă, până la 5 secunde, timp necesar Lidarului pentru determinarea vitezei de deplasare și stocarea acesteia.

12. După ce este eliberat declanşatorul, Lidarul va afişa viteza şi distanţa la care a fost captată imaginea sau un mesaj de eroare:

         - viteza va fi afişată ca un număr negativ dacă vehiculul-ţinta se îndepărta de postul staționar, când a fost măsurată viteza;

         - viteza va fi afişată ca un număr pozitiv dacă vehiculul-ţinta se apropia de postul staționar, când a fost măsurată viteza.

13. Rezultatele măsurării vitezei de mișcare a vehiculelor cu ajutorul Lidarului sînt utilizate de către angajații Poliției, la constatarea contravenţiilor privind depăşirea regimului de viteză.

14. În calitate de rezultate ale măsurărilor este considerată informația care include:

         - materialul foto și/sau video care demonstrează deplasarea vehicului cu depăşirea pragului de viteză stabilit. Pe materialul foto trebuie să fie distingibil numărul de înmatriculare al vehiculului;

         - datele privind verificarea metrologică ale Lidarului;

         - datele privind amplasarea PSSCR, data/ora la care a fost efectuată măsurătoarea.

De menționat că proiectul se află la etapa consultărilor publice. Acesta urmează să ajungă pe masa Guvernului pentru a fi aprobat.

Procedură de Măsurare Legală detaliată o vezi mai jos:

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000