Bani.md

Cea mai mare bancă din nordul Europei ar fi SPĂLAT 700 de milioane de euro în favoarea Rusiei, în Laundromatul de 200 miliarde de euro

Cea mai mare bancă din nordul Europei ar fi SPĂLAT 700 de milioane de euro în favoarea Rusiei, în Laundromatul de 200 miliarde de euro

O altă bancă din nordul Europei este acuzată de spălare de bani în favoarea Rusiei. Televiziunea finlandeză a scos la iveală că Nordea, care este de altfel cea mai mare bancă din nordul Europei, ar fi gestionat tranzacţii suspecte de 700 de milioane de euro în perioada 2005-2017, bani care ar fi provenit de la companii înregistrate în paradisuri fiscale, precum Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize.

Informaţiile obţinute de televiziunea finlandeză nu dezvăluie însă dacă Nordea a raportat sau nu autorităţilor tranzacţiile suspecte. Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, acţiunile Nordea au scăzut cu aproape 7%.

La rândul lor, băncile nordice SwedBank şi Danske Bank sunt deja acuzate de spălare de bani în Estonia.

Cea mai mare bancă din Danemarca este investigată în cinci ţări în legătură cu plăţi suspecte în valoarea de peste 200 de miliarde de euro din Rusia şi alte state foste sovietice, care au avut loc prin intermediul diviziei din Estonia. 

Swedbank este de asemenea investigată de către autorităţile de reglementare din Estonia şi Sudia, tot în urma informaţiilor din presă, potrivit cărora banca ar fi spălat cel puţin 4 miliarde de dolari în perioada 2007-2015.

În luna septembrie a anului trecut Thomas F. Borgen, directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca — Danske Bank, a demisionat în urma unui raport care arată că sucursala băncii din Estonia a fost utilizată în scheme de spălare a banilor, inclusiv în celebrul „Laundromat” — realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova.

De menționat că luna trecută, autoritățile germane au declarat că au confiscat proprietăți în valoare de 40 de milioane de euro (echivalentul a 45 de milioane de dolari) și alte milioane în numerar într-o anchetă legată de o mare schemă de spălare a banilor rusești, scrie Washington Post.

Anchetatorii federali și procurorii de la München au declarat că sechestrările de proprietăți din Germania Centrală și de Sud au venit după trei ani de investigare a trei persoane, ale căror identități nu au fost făcute publice. Aproximativ 6,7 milioane de euro au fost capturate din băncile germane și alte 1,2 milioane de euro de la o bancă letonă.

Procurorii susțineau că "veniturile provenite din spălarea banilor în legătură cu așa-numita spălătorie rusească au fost investite în bunuri imobiliare de valoare înaltă" în Germania. Ei spun că schema implică deplasarea a 22 miliarde de dolari din Rusia în Europa prin intermediul băncilor din Moldova și Letonia folosind companii fictive.

Nici poliția, nici procurorii nu au oferit detalii suplimentare, menționează sursa citată.

Citește și: 

JURNALIST RUS: LAUNDROMATUL RUSESC A FOST DESCOPERIT ȘI STOPAT DATORITĂ REPUBLICII MOLDOVA (VIDEO)

FIICA EX-PREȘEDINTELUI CSJ - CHIRIAȘĂ ÎNTR-UN APARTAMENT DE LUX ÎN LONDRA, LA CÂȚIVA PAȘI DE BUCKINGHAM. CE IMPLICAȚII ARE ÎN „LAUNDROMAT”

MOLDOVEANUL CARE A FOST IMPLICAT, FĂRĂ SĂ ȘTIE, ÎN „LAUNDROMATUL RUSESC”: A FIGURAT ÎNTR-UN CONTRACT CU O DATORIE DE 1 MLRD DE DOLARI

RISE: DOUĂ BENTLEY-URI, ACELAȘI SPONSOR. PLATON ȘI-AR FI LUAT AUTOMOBILE DE LUX DIN BANII TRECUȚI PRIN LAUNDROMAT

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000