Bani.md

Cea mai mare livadă de nuci din Europa se află în Republica Moldova, potrivit Euronews (VIDEO)

Cea mai mare livadă de nuci din Europa se află în Republica Moldova, potrivit Euronews (VIDEO)

Afacerea de succes a unui moldovean din Soroca a ajuns în vizorul jurnaliștilor de la Euronews. Potrivit lor, la nordul Moldovei se află cea mai mare livadă de nuci din Europa, care acoperă 750 de hectare.

Datorită unei inițiative denumite proiectul „Grădina fructelor din Moldova”, ferma a obținut un împrumut de 2,5 milioane de euro de la Mobiasbancă. Directorul companiei AMG Kernel, Victor Guțu, a declarat că finanțarea a fost crucială pentru afacere.

„Acest proiect finanțat de UE ne-a permis să începem să construim o fabrică de prelucrare a nucilor. Drept rezultat, am devenit mai competitivi atunci când vine vorba de vânzarea produselor noastre pe piețele europene”, a spus Victor Guțu.

Împrumutul a fost posibil după ce Banca Europeană de Investiții a împrumutat băncilor din Republica Moldova 120 de milioane de euro.

Proiectul „Grădina Fructelor din Moldova” se înscrie într-o strategie mai amplă pentru a contribui la dezvoltarea economică a Moldovei și a vecinilor estici ai Europei.

„Aceste investiții ale UE sunt extrem de benefice pentru Republica Moldova, deoarece permit o integrare mai rapidă a economiei sale pe piețele europene”, spune Gutu. „De asemenea, permite țării să respecte standardele europene și un cadru juridic din etapa de implementare, astfel încât în viitor să poată fi mai competitiv în timp ce penetrează piețele UE”, adaugă el.

AMG Kernel exportă aproape 80% din recolta sa. Cele mai multe nuci ajung în Uniunea Europeană.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000