Bani.md

CEDO are pe masă circa 900 de cereri împotriva R. Moldova. Câte hotărâri au fost pronunțate în acest an

CEDO are pe masă circa 900 de cereri împotriva R. Moldova. Câte hotărâri au fost pronunțate în acest an foto: abcjuridic.ro

Comisia juridică, numiri și imunități a audiat, în ședința de astăzi, informația privind executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Procedura de control parlamentar face parte din prioritățile sesiunii parlamentare curente.

Potrivit Agentului guvernamental Oleg Rotari, din momentul intrării în vigoare a Convenției Europene a Drepturilor Omului pentru țara noastră, în septembrie 1997, CEDO a primit 15 100 de cereri împotriva Republicii Moldova. Au fost pronunțate 352 de hotărâri, în care se constată cel puțin o violare a drepturilor reglementate de Convenție.

CEDO are pe masă circa 900 de cereri împotriva R. Moldova. Câte hotărâri au fost pronunțate în acest an

”Actualmente, sunt alte 900 de cereri care urmează a fi examinate de CEDO împotriva Republicii Moldova. Totodată, datele statistice denotă o diminuare a numărului de adresări către această instanță din partea cetățenilor Republicii Moldova. În anul curent, au fost pronunțate 13 hotărâri împotriva țării noastre, inclusiv 7 pe cauze ale deținuților din regiunea transnistreană”, a spus Agentul guvernamental.

În altă ordine de idei, Oleg Rotari a spus că rămâne a fi o problemă pentru Republica Moldova condițiile de detenție din penitenciare și instituțiile de detenție preventivă, această situație necesitând a fi soluționată. ”Un sfert de condamnări sunt din această cauză”, a precizat raportorul.

Deputații au abordat și subiectul privind răspunderea judecătorilor pentru cauzele condamnate de CEDO. În context, viceministrul Justiției Eduard Serbenco a spus că nu există nici o sentință de condamnare a judecătorilor.

Citește și:

Noi cauze la CEDO contra R. Moldova: 6 dintre cereri au fost depuse pentru încălcarea dreptului la libertate

Încă un caz pierdut la CEDO: Moldova, condamnată din cauza acțiunilor ilegale ale Transnistriei

Moldova, condamnată la CEDO într-un nou caz: Un bărbat a fost arestat pentru neachitarea unei amenzi de 60 de lei

Moldova a pierdut încă un caz la CEDO! Unei moldovence i s-a încălcat dreptul la libertate și siguranță

Dosarul „Filat” va ajunge la CEDO! Avocații ex-premierului califică decizia CSJ drept ilegală și inechitabilă

Caz pierdut la CEDO! Moldova, obligată să ofere un prejudiciu moral de 4 mii de euro unei femei și fiicei sale, care s-au intoxicat cu apă de la robinet

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000