Bani.md

Cei mai bogați oameni din lume au pierdut ieri 114 mlrd $. Cum se explică picajul indicelui Dow Jones

Cei mai bogați oameni din lume au pierdut ieri 114 mlrd $. Cum se explică picajul indicelui Dow Jones foto: pinterest.com

Căderea record a indicelui Dow Jones, care  a stârnit panică pe Wall Street, a fost „în mod clar un fenomen de piață”, este de părere Jeffrey Kleintop, șef de strategii investiționale globale al companiei de brokeraj Charles Schwab.

Declinul pe pieţele bursiere a început de săptămâna trecută după o creştere accentuată a randamentelor obligaţiunilor americane în urma datelor anunţate vineri care au arătat că nivelul salariilor din SUA a înregistrat cea mai rapidă creştere din 2009. În cazul în care salariile vor creşte, se aşteaptă ca oamenii să cheltuiască mai mult şi să ridice inflaţia.

"Ştirile economice din SUA au fost mai puternice decât era anticipat", a declarat David Kuo, director executiv al firmei de consultanţă financiară Motley Fool.

Pentru a menţine situaţia sub control, banca centrală a Statelor Unite va trebui să majoreze ratele dobânzilor, ceea ce i-a speriat pe investitorii care se aştepta ca autorităţile să crească ratele anul acesta doar de două sau trei ori. Acum, investitorii sunt de părere că ritmul de creştere se va menţine. Totuşi, Erin Gibbs, manager de portofoliu pentru S&P Global Market Intelligence e de părere că economia o duce bine şi că acest eveniment nu reprezintă o prăbuşire.

„Aceasta nu este o prăbuşire a economiei. Preocuparea nu e că pieţele nu se vor descurca. Preocuparea e că economia o duce de fapt mult mai bine decât ne aşteptam şi trebuie să reevaluăm”, a completat Erin Gibbs. În ce priveşte impactul scăderii indicelui, analiştii spun că investitorii ar trebui să fie pregătiţi lunele următoare pentru pieţe bursiere mai severe.

În urma picajului indicelui Dow Jones, bursa de la Londra a deschis pe o pierdere de 3,5%, în timp ce bursa de la Frankfurt a scăzut cu 3,7 la sută. Indicele Bursei de la Tokyo, Nikkei 225, a înregistrat scăderi şi de 5%, iar cel al Bursei de la Shanghai a coborât cu 3,4%. 

De asemenea, cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut ieri 114 miliarde de dolari, în urma căderilor de pe Wall Street, după ce optimismul faţă de reducerea impozitelor, care a alimentat câştigurile din ianuarie, a dat naştere la îngrijorări legate de inflaţie, scrie Bloomberg. 

Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a fost lovit cel mai tare, acesta rămânând fără 5,1 miliarde dolari în conturi, potrivit  Bloomberg Billionaires Index. 

Averea CEO-ului Mark Zuckerberg e mai mică acum cu 3,6 miliarde dolari, al doilea cel mai mare declin. Nici Jeff Bezos nu a rămas neatins: acesta a pierdut 3,3 miliarde dolari. 

Volatilitatea crescută de pe pieţe a determinat o reacţie inclusiv din partea Casei Albe.

„Suntem întotdeauna îngrijoraţi când piaţa îşi pierde din valoare, dar suntem încrezători în fundamentele economiei”, a declarat luni, pentru CNBC, un oficial al Casei Albe.

Aceste scăderi sunt considerate surprinzătoate de unii analişti, în condiţiile în care nu există un motiv clar, iar contextul economic era unul pozitiv, datele indicând continuarea trendului de creştere a economiei şi de scădere a şomajului. 

De când a fost ales, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a lăudat de mai multe ori pe Twitter în privinţa creşterii pieţelor bursiere. În ianuarie acesta scria că „Piaţa bursieră a generat beneficii imense pentru ţara noastră nu doar sub forma preţurilor record ale stocurilor ci şi pentru locurile de muncă din prezent şi viitor. De la marea noastră victorie electorală a fost generată o valoare de şapte TRILIOANE de dolari!”. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000