Bani.md

Cel mai scump tablou din lume: Ultima lucrare a lui Leondardo da Vinci s-a vândut prin telefon

Cel mai scump tablou din lume: Ultima lucrare a lui Leondardo da Vinci s-a vândut prin telefon foto: rfi.ro

Tabloul «Salvator Mundi»  - Salvatorul lumii – pictat de Leonardo da Vinci a devenit cel mai scump tablou din lume. In cursul unei licitaţii la New York organizat miercuri seara de Christie’s, tabloul a atins suma de 450 de milioane de dolari (382 de milioane de euro). Licitaţia nu a durat nici măcar 20 de minute iar capodopera a fost achiziţionată de un cumpărător anonim care a licitat prin telefon.

Cel mai scump tablou din lume: Ultima lucrare a lui Leondardo da Vinci s-a vândut prin telefon

Secvenţa vânzării a durat exact 19 minute. Estimat de experţi la 100 de milioane de dolari, licitaţia pentru «Salvator Mundi» a început la 70 de milioane. Foarte repede, ca adesea în astfel de cazuri, cursa s-a redus la doar câţiva concurenţi, mai întâi 6 şi apoi 2 cumpărători potenţiali. Au trebuit 53 de supralicitàri pentru a ajunge la suma de 400 de milioane de dolari plus 50 de milioane comision pentru Christie’s.

«Salvator Mundi» era ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci încă în posesia unui colecţionar privat. Povestea lui este foarte controversată. El fusese cumpărat la licitaţie în 1958 cu doar 45 de lire sterline fiind atribuit unui « copiator al lui Leonardo da Vinci » şi nu a fost autentificat ca fiind pictat de celebrul artist decât în 2011. Intre timp, el fusese cumpărat în 2005 contra 10.000 de dolari, restaurat şi prezentat la 4 mari specialişti ai lui da Vinci, scrie rfi.ro.

In ciuda rezervelor privind autenticitatea sa exprimată de alţi specialişti, dar mai ales a faptului că «Salvator Mundi» fusese restaurat de mai multe ori fiind şi azi într-o stare nu tocmai bună, noul proprietar nu s-a lăsat impresionat ştiind probabil că era ultima şansă de a pune mâna pe un astfel de tablou.

Până acum, tabloul aparţinea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, exilat în Franţa şi proprietar al clubului de fotbal AS Monaco. Oligarhul îl cumpărase cu 128 de milioane de dolari de la un comersant de artă elveţian care la rândul lui îl achiţionase cu 80 de milioane de dolari. Marja enormă pe care şi-a făcut-o elveţianul cu această ocazie a fost dealtfel atacată în justiţie de rus.

«Salvator Mundi» devine astfel cel mai scump tablou din istoria vânzărilor – publice sau private. Potrivit experţilor, până acum, două pânze de Gauguin şi De Kooning, vândute într-un cadru privat în 2015 contra 300 de milioane de dolari, erau considerate cele mai scumpe tablouri din lume.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000