Bani.md

Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu misiunea FMI

Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu misiunea FMI

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova. Părțile au discutat despre consolidarea sistemului bancar, indicatorii macroeconomici prognozați pentru 2019-2021, diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii autohtoni, securitatea energetică, diversificarea surselor de energie electrică și gaze naturale etc.

Potrivit unui comunicat al ministerului, Chiril Gaburici a menționat că, odată cu consolidarea și dezvoltarea sectorului bancar, Ministerul Economiei și Infrastructurii depune toate eforturile pentru a atrage noi investitori străini în acest sector, menționând interesul mai multor bănci din România și Turcia de a veni în Republica Moldova. Totodată, întreprindem acțiunile necesare pentru a atrage cât mai mulți investitori în Republica Moldova, ținând cont de facilitățile pe care le oferă mediul de afaceri de aici.

„Guvernul a întreprins un șir de reforme pentru a facilita activitatea mediului de afaceri. Menționez aici pachetul de legi menit să îmbunătățească climatul de afaceri de la noi din țară, să creeze condiții pentru investiții şi creșterea veniturilor cetățenilor", a spus Chiril Gaburici.

Referindu-se la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, ministrul Economiei și Infrastructurii a informat misiunea de experți ai FMI despre stadiul actual îndeplinirii condițiilor necesare pentru lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău și demararea construcției acestuia în luna octombrie. „Acest proiect strategic este foarte important pentru țara noastră, pentru cetățeni și depunem tot efortul pentru a-l implementa în termenii stabiliți. Securitatea energetică este una dintre principalele priorități ale Ministerului Economiei și Infrastructurii și echipa muncește pentru realizarea acesteia. Urmează ca Transgaz să demareze licitațiile, iar din luna octombrie să înceapă lucrările propriu-zise", a subliniat Chiril Gaburici.

În comunicat se mai menționează că șeful echipei de experți a FMI, Ruben Atoyan, a apreciat rezultatele pozitive înregistrate în domeniul reformelor structurale, dar și a mulțumit pentru conlucrare și eficiență.

Misiunea FMI se va afla în vizită de lucru la Chișinău, în perioada 13-20 septembrie.   

Bani.md amintește că reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu adoptarea de către Parlament a pachetului de legi privind politica bugetar-fiscală. 

FMI și Ambasada SUA critică pachetul de legi fiscale și de amnistie a capitalului, aprobat ieri de Parlament

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000