Bani.md

Cine este, de fapt, „Nepoata oligarhului rus”, care a distrus cariera lui Strache din Austria (VIDEO)

Cine este, de fapt, „Nepoata oligarhului rus”, care a distrus cariera lui Strache din Austria (VIDEO)

Autorii filmulețului în care apare fostul vicecancelar al Austriei Heinz-Christian Strache, care au primit 3 milioane de euro pentru acesta, acum vor să distrugă înregistrarea, deoarece se tem pentru propria viață, scrie DW.com cu referire la revista austriacă „EU-Infothek”, scrie Realitatea.md. 

Amintim că Heinz-Christian Strache și-a finalizat cariera politică cu un fiasco total, după o discuție pe care a avut-o într-o vilă de pe insula Ibiza încă în vara anului 2017, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din Austria. El, fiind liderul Partidului Libertății, și prietenul său, membru al conducerii aceluiași partid, Johann Gudenus au stat de vorbă cu o vorbitoare de limbă rusă, care s-a prezentat drept Aliona Makarova, nepoată a oligarhului rus Igor Makarov, și omul său de încredere.

Strache și Gudenus i-au făcut femeii o serie de propuneri comerciale, cum ar fi să cumpere un pachet de acțiuni la unul dintre cele mai populare ziare din Austria prin care să-i ajute pe radicalii de dreapta să obțină un rezultat bun la alegeri.

Strache i-a mai spus că, dacă vine la putere, va beneficia de niște contracte de stat și a mai discutat posibilitățile de finanțare a partidului său prin căi tenebre.

Doar că, la alegerile parlamentare propriu-zise din Austria, Partidul Libertății s-a situat pe locul doi după Partidul Popular Austriac al lui Sebastian Kurz.

Nepoata oligarhului s-a întâlnit de trei ori cu Gudenus 

Aliona Makarova s-a întâlnit cu Johann Gudenus, anterior viceprimar al Vienei, având așa-zisul scop de a achiziționa un teren pentru vânătoare, astfel reușind să-i câștige încrederea. Ea a avut cunoștințe în domeniul agriculturii și sivilculturii, ceea ce nu a trezit nicio suspiciune. Ulterior, specialiști din securitate au intruit-o pe femeie să adreseze întrebările corecte la vila din Ibiza.

3 milioane de euro pentru înregistrarea originală

Presa scrie că înregistrarea convorbirii și apoi divulgarea filmulețului într-un moment potrivit a avut la bază „răzbunarea împotriva politicii Partidului Libertății din Austria”.

Asta l-a făcut pe Strache să-și dea demisia din funcția de vicecancelar al Austriei, iar țara să ajungă într-o criză instituțională.

Nu se cunoaște cine, dar cert este faptul că în spate stau persoane cointeresate, persoane care le-au propus autorilor filmulețului 3 milioane de euro ca să înregistreze discuția. În prezent, însă, autorii vor să distrugă înregistrarea, pentru că se tem pentru viața lor.

Costul total al pregătirilor acestei capcane se presupune că a fost de circa 380 de mii de euro. Cel puțin așa au constat jurnaliștii locali.

Cine este, de fapt, „nepoata oligarhului rus”?

Aliona Makarova, de fapt, este o studentă bosniacă care învață agricultura la o universitate. Despre aceasta au publicat recent ziarele din Austria. 

Ea a fost aleasă de autorii filmulețului care au analizat în detalii viața lui Strache. Pentru participarea în acest proiect i s-a achitat 7.000 de euro pe zi.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul Austriei, demis prin moţiune de cenzură, după criza politică generată de scandalul de corupție

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000