Cine și-a comandat cel mai scump sicriu din istorie și care este valoarea acestuia

Valoarea istorică a acestei descoperiri este inestimabilă, însă dacă ar fi fabricat în prezent, sicriul ar costa peste 1, 2 milioane de euro.

Cine ar putea fi personajul care și-a comandat cel mai scump sicriu din istorie și cât a costat?

Mormântul lui Tutankhamon, faraon din dinastia a XVIII-a (1332-1323 î.Hr.), a fost descoperit intact în anul 1922 de către arheologul Howard Carter și lordul Georghe Herbert de Carnarvon. Sarcofagul lui Tutankhamon a fost descoperit în februarie 1923, când a fost deschisă camera mortuară.

În interiorul sarcofagului rectangular de piatră se aflau trei sicrie antropomorfe, montate unul în interiorul celuilalt, ca un set de păpuși rusești Matrioșca. Cele două sicrie exterioare au fost fabricate din lemn și acoperite cu foi de aur, iar cel interior, în care se afla mumia faraonului, a fost făcut din aur.  Acest sicriu are o lungime de 1, 88 metri și cântărește 110, 4 kilograme. 

Valoarea istorică a acestei descoperiri este inestimabilă, însă dacă ar fi fabricat în prezent, sicriul ar costa peste 1, 2 milioane de euro. La aproape un secol de la descoperirea sa, sicriul lui Tutankhamon rămâne cel mai scump din istorie, relatează historyextra.com, citează Historia.ro.

Cel mai mic mormânt din Valea Regilor 

Primii faraoni au construit piramide uriașe în deșerturile din nordul Egiptului, însă această modă s-a stins până în timpul Noului Regat (1550-1070 î.Hr.). În această perioadă, cei mai mulți faraoni au fost înhumați în morminte retrase, săpate în stâncă în Valea Regilor, pe malul de vest al Nilului, la sud de orașul Teba (în apropierea orașului modern Luxor).

Mormântul lui Tutankhamon este cel mai mic din Valea Regilor, însă este singurul care scăpat neprofanat și nejefuit timp de peste 3000 de ani. Arheologii au descoperit în interior aproximativ 5.000 de obiecte de mare valoare, inclusiv sarcofagul faraonului și masca sa de aur.

Dimensiunea redusă a mormântului a generat numeroase speculații. De-a lungul timpului, mai mulți specialiști au susținut că faraonul, care a murit la vârsta de 19 ani, nu a avut timp să își termine mormântul. Această ipoteză este puțin probabilă, având în vedere că au existat faraoni care și-au construit morminte somptuoase, deși au domnit mai puțin. O altă ipoteză ar fi că succesorul lui Tutankhamon, faraonul Ay, ar fi mutat sarcofagul predecesorului său și și-a însușit mormântul acestuia. Recent, mai mulți egiptologi afirmă că ar putea exista camere secrete nedescoperite. 

Alte stiri

Nikola Pashinyan încearcă să păstreze puterea cu prețul vieții cetățenilor

Noul conflict militar dintre Azerbaidjan și Armenia nu este altceva decât o încercare de a păstra puterea de către prim-ministrul RA Nikol Pashinyan și de a distrage cetățenii de la problemele economice din țară.

Aproape 300 de mii de tone de fructe moldovenești ar putea fi exportate în spațiul CSI

Fructele moldovenești expuse la Moscova. Sute de tone de fructe ar putea fi exportate în spațiul CSI

Alexandru Bordea: „Astăzi principala însușire a antreprenorilor este adaptabilitatea”

Cum să reușești să te menții ca și afacere, să păstrezi afacerea existentă și să tinzi să te dezvolți? Trebuie să ai capacitatea de a te adapta rapid, să testezi și să fii la curent cu cele mai noi tehnologii. Nu e complicat, nu-i așa?

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile