Bani.md

Cine sunt câștigătorii primului hackathon în vizualizarea datelor statistice (INFOGRAFIC)

Cine sunt câștigătorii primului hackathon în vizualizarea datelor statistice (INFOGRAFIC)

Echipele ”Codex” și Geograph sunt câstigătorii primului hackathon în vizualizarea datelor statistice din Moldova - DATAVIZ Hackathon. Evenimentul a fost organizat de  Proiectului UE ”Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova” în parteneriat cu Biroul Național de Statistică (BNS).

La eveniment au participat circa 30 de tineri din diverse domenii: studenți la economie, sociologie, statistică, programatori, ONG-iști, jurnaliști, designeri grafici, academicieni, activiști, pentru că noi credem că statistica poate fi valorificată prin colaborarea profesioniștilor din mai multe domenii.

Cele 9 echipe formate din 2-4 persoane, au elaborat timp de 6 ore instrumente de prezentare a datelor statistice: aplicații web, infografice, tabele grafice, hărți, imagini etc. Învingătorii au luat premii în valoare de 200 de euro. Membrii echipei ”GeoGraph” sunt angajați ai Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului  Întreprinderilor Mici şi Mijloci, cei din echipa ”Codex” sunt elevi la Liceul Teoretic. O. Ghibu din Chișinău.

Participanții au elaborat instrumente de prezentare a datelor statistice: grafice, hărți, imagini etc. Cei mai ingenioşi au fost doi elevi: Daniela-Andreea Moraru şi Alexandru Iorgov, care au format echipa câştigătoare „CODEX”. Viitorii specialişti în vizualizarea datelor au prezentat un  infografic axat pe date statistice oferite de BNS. Aceştia, utilizând softuri arhicunoscute, au reuşit să creeze ceva deosebit. Premiul obţinut de cei doi elevi a fost în sumă de 400 de euro.

De ingeniozitate şi profesionalism a dat dovadă şi echipa GeoGraph, care a utilizat hărţi interactive pentru o aplicaţie web. Cei 3 membri ai echipei Geograph au fost premiaţi cu 300 de euro. Premiile au fost oferite de către un consorțiu de companii ce implementează proiectul, și anume:  GFA (Germania), DevStat (Spania), AAM (Ungaria) și Statistica din Slovacia

Ideea de organizare şi desfăşurare a Hackathonului a fost privită pozitiv de BNS. Directoarea generală adjunctă, Ala Negruţa a susţinut: „Asemenea evenimente, generatoare de idei, sunt binevenite deoarece aduc viziuni noi, care ulterior pot fi preluate şi multiplicate. Comunicarea statisticilor într-un format mai prietenos utilizatorilor este o prioritate pentru BNS, iar infograficele sunt o metodă modernă care poate uşura înţelegerea datelor şi eventual utilizarea lor”.

Proiectul „Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova” (STATREG) au fost implementat în parteneriat cu Biroul Național de Statistică din Moldova pe parcursul a doi ani (noiembrie 2014- martie 2017 cu un buget total de 2 mln de euro.

Ceea ce a prezentat echipa GeoGreph:

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000