Bani.md

Cioclea, pentru Reuters: Moldova trebuie să-și „repare” reputația la nivel internațional, după scandalul banilor spălați

Cioclea, pentru Reuters: Moldova trebuie să-și „repare” reputația la nivel internațional, după scandalul banilor spălați

Republica Moldova încă nu a întors pagina în ce privește spălarea banilor murdari din trecutul recent”. Este declarația făcută de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, pentru agenția de știri Reuters.  

Cioclea a menționat jurnaliștilor că băncile străine încă sunt prudente și reticente să lucreze în Republica Moldova, după scandalul legat de spălarea banilor din ultimii ani, în pofida faptului că au fost înregistrate progrese ce țin de revizuirea sistemului bancar al țării.

Băncile străine mari, una câte una își închid conturile corespondente”, a declarat Cioclea, fără a menționa care bănci și-au închis conturile corespondente (conturi deținute în valută străină de către o bancă la o altă bancă din străinătate).

"Trebuie să înțelegem că, pentru băncile străine, posibilele riscuri ce țin de sancțiuni, drept urmare a unor legături cu anumite canale de spălare a banilor, sunt prea mari în comparație cu profiturile mici pe care le pot obține în țări precum Moldova", a adăugat Cioclea.

Guvernatorul a declarat că Republica Moldova trebuie să-și „repare” reputația pe care o are la nivel internațional, aceasta fiind o prioritate băncii.

Potrivit lui Cioclea, băncile locale se conformează reformelor și reglementărilor convenite cu FMI, care sunt menționate și într-un acord de finanțare cu Uniunea Europeană în valoare de 100 de milioane de euro.

Guvernatorul a mai spus jurnaliștilor că băncile moldovenești au inclus modificări ce țin de consolidarea guvernanței corporative, respectarea cerințelor minime de capital și adoptarea unor noi reguli de raportare financiară.

"În ultimul timp, nimeni din Moldova sau din afara granițelor nu prevede prăbușirea vreunei bănci individuale sau prăbușirea sistemului bancar", a spus Cioclea.

Reuters mai scrie că Moldova a fost aproape falimentată în 2015, după ce 1 miliard de dolari a fost furat din trei cele mai mari bănci din țară. Din 2011 până în 2014, aproximativ 22,3 miliarde de dolari din banii ruși au fost spălați prin sistemul financiar moldovenesc.

Sursa citată menționează că Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și că după criza bancară a reluat cooperarea cu Fondul Monetar Internațional, care, în luna martie, a remarcat progresele înregistrate în abordarea vulnerabilităților din sistemul bancar intern.

În 2015, șocul provocat pentru sistemul bancar a determinat scăderea economiei cu 0,5%. De atunci, economia a revenit pe creștere, înregistrând un avans de 4,1 la sută în 2016 și 4,5 la sută în 2017.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000