Circa 45% din antreprenorii moldoveni se simt impuși să dea mită! Care sunt cele mai corupte instituții potrivit studiului IDIS (VIDEO)

Circa 45% din moldoveni se simt impuși să dea mită! Care sunt cele mai corupte instituții potrivit studiului IDIS

Cele mai corupte instituții din Republica Moldova sunt Centrele de Sănătate Publică, Poliția și Serviciul Vamal, urmate de Procuratură și Inspectoratul Fiscal de Stat. Acestea sunt datele prezentate în cadrul unui studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, în cadrul conferinței cu tema „Combaterea corupției în Moldova: Ce poate face businessul?”.

Circa 45% din antreprenorii moldoveni se simt impuși să dea mită! Care sunt cele mai corupte instituții potrivit studiului IDIS (VIDEO)

Potrivit studiului, 44,8% din oamenii de afaceri din Republica Moldova achită mită fiind impuși, 35,2% o fac voluntar, iar celelalte 20% din respondenți s-au abținut de la răspuns. Conform aceluiași studiu, 79,3% din respondenții sondajului nu s-au plâns de cazuri de corupție și doar 36,7% dintre cei care s-au adresat organelor competente au obținut rezolvarea cazului.

Circa 45% din antreprenorii moldoveni se simt impuși să dea mită! Care sunt cele mai corupte instituții potrivit studiului IDIS (VIDEO)

De asemenea, aproximativ 70% din oamenii de afaceri susțin că fenomenul corupției este răspândit pe larg în Republica Moldova. Cauzele principale care favorizează corupția în afaceri ar fi birocrația excesivă, legile care se contrapun, dar și politizarea economiei. În acest context, se afirmă că de cele mai multe ori agentul economic se confruntă cu aspectele legate de corupție atunci când este vorba despre controale și achiziții publice. Pornind de aici, numărul afacerilor închise anul acestea depășește cifra celor deschise.

În cadrul conferinței au fost propuse și discutate strategii de combatere a corupției, de asemenea au fost prezentate și modele internaționale, la dezbateri fiind implicați invitați din SUA, Slovacia, România, Ucraina etc.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 511 oameni de afaceri din 5 zone geografice (Chișinău, Bălți, Nord, Centru și Sud). Domeniul de activitate al întreprinderilor cercetate este diferit: Agricultură, Industrie, Construcții, Transport HoReCa, Servicii ș.a. Informațiile au fost colectate în perioada 19 aprilie – 17 mai 2017, la domiciliile respondenților.

Alte stiri

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III al anului 2019.

Ultimele ȘTIRI

Primul card cashback în Moldova: Moldova Agroindbank și Mastercard au lansat o serie unică de carduri de plată GAMA

CARDURI DE PLATĂ GAMA

Wine Records prezintă primul Vin Muzical. Un cadou inedit pentru sărbătorile de iarnă (VIDEO)

Alină-le dorul de Casă!

Acest robot japonez poate vedea cumpărătorii ce nu poartă o mască în magazinul tău. Ce le face (VIDEO)

Cu vocea lui de copil, Robovie pare cel mai dulce dintre roboți.

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul pre...

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează și Refinanțează

RECALCULEAZĂ. REFINANȚEAZĂ. CU MAIB!

Vezi toate știrile