Bani.md

Circa 93.000 de oameni au beneficiat în acest an de antidiabetice compensate integral. Cât a cheltuit statul

Circa 93.000 de oameni au beneficiat în acest an de antidiabetice compensate integral. Cât a cheltuit statul

Aproape 93 de mii de persoane au beneficiat, în primele nouă luni ale anului curent, de antidiabetice compensate integral, cu 11 mii mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele au fost sistematizate de reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) în contextul marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, care în acest an are genericul „Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.

Potrivit CNAM, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt acoperite cheltuielile pentru depistarea precoce şi tratamentul diabetului zaharat. Persoanele asigurate beneficiază de medicamente compensate, de asistenţă medicală urgentă, primară, de ambulatoriu, asistenţă spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu. Şi diabeticilor care nu dispun de asigurare le sunt oferite servicii gratuite în cadrul  asistenţei medicale urgente, primare, precum şi antidiabetice compensate 100%.

Medicul de familie şi endocrinologul asigură accesul la tratament, supraveghează bolnavii de diabet şi prescriu reţete pentru antidiabetice în pastile (glibenclamidum, gliclazidum, metforminum, repaglinidum) şi injecţii (insulinum humanum). Acestea sunt compensate integral şi pot fi găsite în toate farmaciile contractate de CNAM.

În ianuarie-septembrie 2017, pentru antidiabeticele compensate au fost alocate aproape 94 mln de lei, în creştere cu peste 10 milioane faţă de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile pentru aceste preparate reprezintă aproape un sfert din volumul total al mijloacelor financiare destinate în acest an medicamentelor compensate.

În 2016, CNAM a finanţat, în premieră, achiziţionarea de glucometre şi teste necesare copiilor diagnosticaţi cu diabet zaharat. Astfel, în anii 2016-2017, peste 1 mln 400 de mii de lei au fost direcţionaţi spre procurarea a 490 de glucometre şi 866 de mii 500 de teste necesare pentru cca 500 de copii. 

Totodată, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt alocate mijloace financiare şi pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă în cadrul asistenţei medicale primare în ceea ce priveşte prevenirea, depistarea precoce şi supravegherea diabetului zaharat.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 97 de mii de persoane cu diabet zaharat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000