CNAS încurajează tăticii să beneficieze de concediul paternal. Unde se poate depune cererea

02 Iun. 2021, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 15:11 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) s-a alăturat campaniei de informare implementate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, care are drept scop promovarea concediului paternal în Republica Moldova.

Campania, încurajează proaspeții sau viitorii tați să beneficieze de concediul paternal de 14 zile calendaristice, în primele 56 de zile de viață ale copilului. Pentru această perioadă părintele primește o indemnizație paternală achitată din bugetul de asigurări sociale. Pentru ca informația despre acest drept oferit taților să ajungă la cât mai multe persoane, CNAS va distribui pe parcursul anilor 2021 – 2022, cca 60 mii pliante.

Întrucât concediul paternal este un drept al salariaților asigurați în sistemul public de asigurări sociale, prevăzut în Codul Muncii din țara noastră din anul 2016, angajatorii sunt obligați să acorde concediul paternal solicitanților.

Pentru a beneficia de concediul paternal și pentru stabilirea îndmnizației, tatăl sau mama copilului va depune dosarul, în termen de 12 luni de la nașterea acestuia, cu prezentarea documentelor necesare. Cererea pentru stabilirea îndemnizaţiei paternale se poate depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază. Cererea se poate depune şi în mod electronic pe www.cnas.md sau pe portalul guvernamental – www.servicii.gov.md.

Deși concediul paternal are foarte multe beneficii, stereotipurile din societate împiedică mulți bărbați să beneficieze de ele. Pe lângă faptul că prezența tatălui alături de copil din primele clipe de viață îl ajută să se dezvolte mai sănătos din punct de vedere fizic, mental și emoțional, femeile sunt mai puțin predispuse depresiei după naștere, iar relația dintre parteneri devine mai puternică. Potrivit statisticilor, în anul 2020, doar 14 la sută din numărul proaspeților tați au beneficiat de acest privilegiu.

Campania a fost lansată în ajunul Zilei Internaționale a Familiei și se desfășoară în cadrul programului regional ,,Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, implementat de UNFPA Moldova, cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 16:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2021, 16:24 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Cristiano Ronaldo a fost înșelat cu aproape 300.000 euro la o agenție de turism. De mai bine de trei ani, vedeta fotbalului era amăgit fără să-și dea seama.

Astfel, timp de 3 ani Ronaldo a fost  înșelat 288.000 de euro de angajat unei companii de turism, Maria Silva.

Potrivit informațiilor, jucătorul de fotbal în vârstă de 36 de ani încredințase cardurile de credit și codurile aferente angajatei de la agenția de turism. Așadar, între februarie 2007 și iulie 2010, agenția a rezervat peste 200 de călătorii pe care vedeta portugheză nu le-a făcut, dar banii au intrat în contul ei. Suma totală a înșelătoriei este de 288.000 de euro și, potrivit cotidianului Jornal de Noticias. Ronaldo nici nu a observat că îi lipsesc banii.

Ronaldo nu este singura victimă în acest caz. Agentul său, Jorge Mendes, precum și jucătorii Nani și Manuel Fernandes au fost de asemenea înșelați pentru o sumă totală de 350.000 de euro. Acum, acuzata a fost condamnată la patru ani și jumătate de închisoare cu suspendare în 2017 de un tribunal din Porto.

Și a acceptat să returneze banii foștilor ei clienți pentru a evita închisoarea. Angajata se ocupa de deplasările fotbaliștilor și ale familiilor acestora, reprezentați de această companie. Misiunea agentei era de a oferi un tratament personalizat și confidențial acestor clienți speciali și bogați. Ea a câștigat astfel încrederea mai multor jucători, printre care se numără și Cristiano Ronaldo.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală