CNAS renunță definitiv la certificatele pe suport de hârtie, din 1 decembrie

Casa Națională de Asigurări Sociale a anunțat că începând cu 01.12.2020, nu va mai elibera informații/certificate pe suport de hârtie. Instituțiile solicitante pot obține informațiile necesare prin accesarea datelor deținute de CNAS, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică.

Casa Națională de Asigurări Sociale a anunțat că începând cu 01.12.2020, nu va mai elibera informații/certificate pe suport de hârtie. Instituțiile solicitante pot obține informațiile necesare prin accesarea datelor deținute de CNAS, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică.

Analiza situației actuale atestă un număr mare de adresări a beneficiarilor la Casele Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) pentru eliberarea diferitor tipuri de certificate, extrase din cont și alte documente, ce urmează a fi prezentate la alte instituții - pentru a beneficia de diferite servicii și facilități. Acest lucru afectează procesul de deservire a beneficiarilor și solicitanților de prestații sociale, inclusiv în condițiile situației pandemice actuale, generînd riscuri pentru sănătatea celor mai vulnerabile categorii de populație deservite de CTAS.

Pentru eficientizarea guvernării prin schimbul de date între autorități și instituții care prestează servicii publice, acestea pot utiliza/interacționa pe o Platformă tehnologică comună de schimb de date - MConnect. Cetățenii vor oferi autorităților publice datele personale o singură dată, iar instituțiile publice utilizează aceste date pentru prestarea serviciilor guvernamentale.

Accesarea datelor necesare prin acest sistem reduce povara administrativă asupra cetățenilor și ajută la rezolvarea mai rapidă și mai eficientă a problemelor acestora, asigurând o comunicare mai eficientă între autoritate și beneficiarii săi.

Suplimentar informăm, că CNAS a modificat mecanismul de eliberare a legitimațiilor  beneficiarilor de prestații sociale, inclusiv prin excluderea înscrierilor privind cuantumul prestației sociale.

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile