Bani.md

CNN: Compania rusească Mail.ru a avut acces la datele utilizatorilor Facebook

CNN: Compania rusească Mail.ru a avut acces la datele utilizatorilor Facebook foto simbol

Compania rusească Mail.ru Group, care ar avea legături cu Kremlinul, a avut acces la datele Facebook, scrie CNN. Potrivit presei străine, Mail.ru a fost printre companiile cărora Facebook le-a oferit o extensie prin care au putut colecta date despre utilizatori necunoscuți din rețeaua de socializare.

Facebook a spus jurnaliștilor de la CNN că grupul Mail.Ru a dezvoltat sute de aplicații pentru Facebook, dintre iar unele au fost aplicații de testare care nu au fost făcute publice. Numai două aplicații au primit o extensie, care a durat două săptămâni, ceea ce le-ar fi permis să colecteze date și dincolo de data limită, au declarat reprezentanții Facebook.

Senatorul Mark Warner, liderul democrat al Comitetului de Informații al Senatului american, a declarat într-o pentru CNN că relația Facebook cu Mail.Ru merită o analiză suplimentară:

"În ultimele 6 luni am aflat că Facebook a avut puține pârghii pentru a controla colectarea și utilizarea datelor utilizatorilor de către terți. Acum, aflăm că cea mai mare companie de tehnologie din Rusia, al cărei directori au legături strânse cu Vladimir Putin, au avut sute de aplicații integrate cu Facebook, colectând datele utilizatorilor. Dacă acest lucru este adevărat, trebuie să determinăm ce informații despre utilizatori au fost partajate cu mail.ru și ce s-ar fi putut face cu datele obținute ", a spus Warner.

Până în 2015, în anumite cazuri, atunci când utilizatorii Facebook au interacționat cu aplicațiile create de dezvoltatori terți pe Facebook, dezvoltatorul nu numai că a primit date despre acel utilizator, dar și despre prietenii utilizatorilor - inclusiv numele, sexul, data nașterii, locația , fotografii și ceea ce "le-a plăcut" pe Facebook.

În 2014, Facebook a anunțat că va modifica politica și ar limita accesul dezvoltatorilor la datele despre prietenii utilizatorilor de aplicații până în mai 2015.

Dar, în urmă cu două săptămâni, Facebook a declarat Congresului că a dat unei liste formate din 61 de companii, inclusiv Mail.Ru, o extensie privind accesul la date, însă asta a fost până în mai 2015.

Ime Archibong, unul dintre vicepreședinții Facebook, a declarat marți pentru CNN ca Facebook nu a găsit nici o dovadă că grupul Mail.Ru a abuzat de datele utilizatorului Facebook, dar a recunoscut că ancheta este în derulare şi că nu poate spune cu exactitate dacă Facebook chiar are capacitatea de a să stabili modul în care compania rusă a folosit date derivate din Facebook.

Grupul Mail.Ru este controlat de USM Holdings, o companie fondată de Alisher Usmanov, care a fost inclus în „lista neagră” a Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite, publicată în ianuarie, care conține miliardari ruși ce au legături cu Kremlinul.

De asemenea, investitorul rus Iuri Milner a fost președintele grupului Mail.Ru până când a demisionat în 2012. Milner a declarat pentru Forbes că a fost membru al comisiei de inovare a președintelui rus Dmitri Medvedev din 2009 până în 2011.

Oficialii Mail.ru au refuzat să comenteze informațiile CNN, precizând că compania a utilizat datele utilizatorilor Facebook doar în scop comercial, pentru promovarea produselor în cadrul rețelei sociale. Compania a anunțat disponibilitatea de a fi supusă unui audit tehnic pe această temă, dacă partenerii americani îşi exprima această dorinţă.

Scandalului scurgerii datelor personale ale utilizatorilor Facebook a izbucnit în lună martie. Atunci s-a aflat că prin intermediul companiei Cambridge Analytica au fost ”scurse” date despre 87 milioane de conturi. Toate acestea se întâmplau în contextul investigației americane în curs de desfășurare privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA și a acțiunilor hackerilor ruși.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000