CNPF a inițiat amendarea reglementărilor în creditarea nebancară

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a elaborat și inițiază procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară. După consultarea și avizarea proiectului de lege de către Guvern și instituțiile interesate, documentul urmează să fie expediat Parlamentului spre adoptare.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a elaborat și inițiază procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară. După consultarea și avizarea proiectului de lege de către Guvern și instituțiile interesate, documentul urmează să fie expediat Parlamentului spre adoptare.

Obiectivul proiectului de amendamente vizează îmbunătățirea cadrului legal aferent activității organizațiilor de creditare nebancară (OCN) în vederea protejării drepturilor consumatorilor, precum și aducerea în concordanță a unor legi din domeniul de reglementare care au tangență cu activitatea organizațiilor de creditare nebancară, cu prevederile Legii nr. 1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară.

În cadrul conferinței de presă, organizată marți, 20 august, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a subliniat că deși sectorul OCN înregistrează un trend ascendent, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra-îndatorarea populației. ”Prin proiectul dat de modificări, autoritatea de supraveghere propune introducerea unor norme și pârghii de atenuare a riscurilor cuantificate pe piață ce țin de costurile supradimensionate și nejustificate ale împrumuturilor – riscuri, care au fost observate, inclusiv de experții internaționali”, a menționat vicepreședintele CNPF.

 

În context, șefa Direcției generale creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a informat că modificările propuse au fost consultate cu instituțiile financiare internaționale și vor permite temperarea gradului de împovărare a populației prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerințe privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar.

Potrivit proiectului de modificări, OCN urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, fapt ce va permite entităților de a se proteja de creditarea multiplă a unor persoane neoneste și de a curma practicile abuzive de inducere în eroare a consumatorilor.

O altă modificare propusă vizează anumite concretizări referitor la interzicerea acceptării de către OCN a fondurilor rambursabile de la public, care reprezintă o precondiție conceptuală privind modul de desfășurare a activității de către OCN.

De asemenea, în vederea excluderii practicilor abuzive de acordare a împrumuturilor pe termen scurt cu aplicarea unor costuri exagerate, CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar (dobândă, comisioane, penalități etc.), astfel încât valoarea acestora să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat. Totodată, pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice în sumă de până la 50 mii de lei, se propune interzicerea modificării condițiilor contractuale în defavoarea clientului, care presupun o supra-plată față de OCN.

De menționat că, în conformitate cu Legea cu privire la OCN, în vigoare de la 1 octombrie 2018, CNPF i-au fost conferite atribuțiile de supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, respectiv desfășurarea activității în acest domeniu fără autorizarea instituției de supraveghere este interzisă.

Conform datelor CNPF, la 1 iunie 2019, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară se cifrează sub 10 miliarde de lei, fiind în creștere cu 65%, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, s-a majorat semnificativ și portofoliul de împrumuturi și leasing financiar, care atinge aproape 8,5 miliarde lei, având un spor de 2/3, în comparație cu 1 iunie 2018. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns sub 465 mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut a constituit peste 18 mii lei.

Alte stiri

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Actrița Eva Longoria vinde complexul rezidențial din Los Angeles cu o reducere mare de preț

Producătorul și actrița „Desperate Housewives” Eva Longoria și-a vândut complexul rezidențial din cartierul Hollywood Hills din Los Angeles cu pierderi.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile