Bani.md

CNPF recomandă entităților de creditare nebancară să diminueze dobânda cu 5% și să nu aplice penalități de întârziere

CNPF recomandă entităților de creditare nebancară să diminueze dobânda cu 5% și să nu aplice  penalități de întârziere

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a aprobat un şir de recomandări pentru a susţine clienţii organizațiilor de creditare nebancară și asociațiilor de economii și împrumut – beneficiari de împrumuturi/leasing financiar.

Astfel, potrivit unui comunicat al Comisiei, se recomandă entităților de creditare nebancară să diminueze dobânzile anuale efective cu cel puțin 5%, nefiind aplicate, inclusiv, și penalități sau dobânzi de întârziere, corespunzător perioadei 17 martie– 31 mai. În același context, se recomandă entităților prenotate să aplice înlesniri la plată pentru creditele existente până la data 30 iunie.

Corespunzător, participanților profesioniști respectivi li se oferă un regim facilitar la constituirea provizioanelor suplimentare pentru pierderi la active până la finele anului 2020.

 

CNPF recomandă entităților de creditare nebancară să aplice prelungirea sau renegocierea contractelor de credit sau leasing financiar, acțiune ce nu va avea ca efect clasificarea creditelor într-o categorie mai severă. Aceste măsuri urmează a fi aplicate individual și selectiv de către entitățile de creditare nebancară, ținând cont de capacitățile proprii ale acestora, fiind asigurată gestionarea prudentă a riscurilor aferente.

  1. CNPF a dispus un pachet de măsuri asociate eforturilor autorităților statului și instituțiilor de resort aferente diminuării efectelor crizei pandemice, aprobând măsuri ce vizează entitățile supravegheate, mai cu seamă reeșalonarea plăților regulatorii de funcționare:
  • plățile regulatorii de funcționare ale societăților de asigurare, intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări pentru lunile martie-iunie 2020 se vor achita până în data de 25 iulie 2020;
  • plățile asociațiilor de economii şi împrumut/Asociației Naționale Centrale, organizațiilor de creditare nebancară şi ale birourilor istoriilor de credit se efectuează:

a) pentru trimestrul unu, 2020 - până la 25 iulie 2020;

b) pentru trimestrul doi, 2020 - până la 25 octombrie 2020;

c) pentru trimestrul trei, 2020 - până la 25 noiembrie 2020.

Având în vedere stabilirea unui regim redus de mobilitate a cetățenilor pe teritoriul Republicii Moldova și încurajarea pe larg a muncii la distanță, pentru a proteja sănătatea propriilor angajați, precum și a satisface interesul consumatorilor produselor de asigurare, a fost aprobată decizia vizavi de valabilitatea contractului și poliței de asigurare privind răspunderea civilă auto pentru pagube produse de autovehicule (RCA) odată cu achitarea prin mijloace electronice a primei de asigurare, fără a fi necesară prezența asiguratului la încheierea fizică a contractului de asigurare.

Suplimentar, pentru temperarea impactului economic asupra asigurătorilor, încurajarea acestora prin menținerea stabilității sectoriale, au fost introduse măsuri prudențiale provizorii față de indicatorii financiari ai companiilor de asigurări ce țin de categoriile activelor eligibile și  acoperirea rezervelor tehnice și a marjei de solvabilitate cu aceste active.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000