Bani.md

Expertul Sveatoslav Mihalache, despre efectele unui potențial BREXIT asupra Moldovei

Expertul Sveatoslav Mihalache, despre efectele unui potențial BREXIT asupra Moldovei
Foto: agora.md

Rezultatele referentumului din Marea Britanie au fost astăzi deja publicate. Aproape 52 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, arată rezultatele finale. Efectele BREXIT-ului ar putea fi nu tocmai îmbucurătoare pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru cetățenii Republicii Moldova. De această părere este și expertul Sveatoslav Mihalache, doctor în economie.

Solicitat de Bani.md pentru a oferi un comentariu la această situație, Mihalache a declarat că „deja am văzut că moneda unică europeană a început să scadă, după lira sterlină. Valoarea dolarului american va crește un pic pe piața internă: primul nivel de rezistență este situat la 20 de lei și 10 bani, următorul nivel, dar puțin probabil că acesta va fi testat în viitorul apropiat - se află la 20 de lei și 70 de bani. Acestea sunt cele două nivele de rezistență, bariere de creștere. 

E posibil ca în zilele apropiate noi vom testa nivelul situat la 20 de lei și 10 bani”. 

 

 

Cu referire la efectele care s-ar putea resimți în Republica Moldova, Mihalache spune că „situația se va schimba în următorii ani cu siguranță. ieșirea Marii Britanii va avea efecte negative asupra Uniunii Europene. În ultima perioadă de timp noi am înregistrat exporturi în creștere în Uniunea Europeană. Din cauza ieșirii, instabilității politice, incertitudinii investitorilor, incapacității Băncii Centrale Europene de a mai micșora rata de bază, tot ce este posibil că creșterea economică se va comprima.”

BREXIT-ul va avea influență asupra pieții muncii. „Știm foarte bine - compatrioții noștri lucrează în Uniunea Europeană, iar o situație instabilă pe piața muncii ar putea duce la reducerea volumului remitențelor.”

„Șansele ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană devin tot mai sumbre. Sunt forte multe efecte, dar acestea nu vor fi simțite în prima zi”, suține Mihalache.

Primul șoc și primul val care va fi este cel al deprecierii monedei naționale față de dolar. Primele niveluri până unde poate să scadă moneda unică europeană este 1,07 - 1,05 Euro:Dolar. 

„Exportul Moldovei în Marea Britanie a fost de aproape 140 mln $  în 2015. Ieșirea Marii britanii din Uniunea Europeană ar schimba cardinal situația și în UE. Să nu uităm de un lucru că, principalul contribuabil la formarea bugetului UE, după Germania, este Marea Britanie. Într-o eventuală situație, bugetul UE va fi mult mai mic. Vor apărea anumite dificultăți.”

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi „o mișcare tectonică”, spune Mihalache.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000