Bani.md

Comisia de la Veneția în legătură cu situația din Republica Moldova. Se știe data când vom afla poziția instituției

Comisia de la Veneția în legătură cu situația din Republica Moldova. Se știe data când vom afla poziția instituției

Comisia de la Veneția confirmă că a primit solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prin care se cere avizul urgent al acesteia cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din R. Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

Într-un răspuns remis ZdG, Comisia precizează că va pregăti un aviz care va fi adoptat în cadrul ședinței plenare, săptămâna viitoare, pe 21 iunie.

Se mai menționează că nu va oferi alte comentarii înainte de adoptarea unui aviz.

Amintim că în prezent țara noastră are guvernare duală. Pe deoparte, a fost încheiat un acord temporar între PSRM și Blocul ACUM pentru un Parlament funcțional. Zinaida Greceanîi a fost aleasă în calitate de speaker, iar Maia Sandu - în calitate de prim-ministră, fiind respectiv învestit și Guvernul.

Pe de altă parte, însă, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale decretele semnate de șeful statului Igor Dodon, motivând că termenul-limită a fost 7 iunie 2019. Mai mult, el a fost suspendat, iar atribuțiile sale au fost exercitate temporar de prim-ministrul în exercițiu și deputatul democrat Pavel Filip. Cel din urmă a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000