Bani.md

Comisia Europeană acuză 7 bănci de manipularea cursului de schimb valutar

Comisia Europeană acuză 7 bănci de manipularea cursului de schimb valutar

Comisia Europeană acuză 7 bănci de manipularea cursului de schimb valutar. Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, UBS și o mică banca din Japonia urmează să fie amendate de Comisia Europeană în săptămânile următoare. 

În schimb, banca elvețiană Credit Suisse, care anterior anunțase că nu a găsit dovezi că ar fi încălcat reglementările, va contesta în instanța acuzațiile. Nu este clar încă dacă anchetă Comisiei Europene va fi finalizată la timp pentru a fi impusă o amendă și împotriva băncii elvețiene, susțin sursele.

Reprezentanții Executivului comunitar și ai băncilor nu au comentat informația.

Anchetă Comisiei Europene este o nouă lovitură pentru băncile globale, care au plătit deja amenzi în valoare de miliarde de euro pentru practicile lor incorecte după criză financiară mondială. Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

Anchetă privind practicile incorecte ale celor șapte bănci a durat șase ani, declara sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Acestea adaugă că este posibil că deciziile să fie anunțate mai degrabă pe parcursul următoarelor săptămâni decât într-o singură zi.

Și în SUA Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland și UBS au fost amendate cu peste 2,8 miliarde de dolari. Autoritățile SUA au dezvăluit că manipularea cursului de schimb valutar se realiza prin camere de chat cu nume că: "The Cartel," "The Mafia" și "The Bandits' Club".

Conform unei recente analize realizate de analiștii Bloomberg Intelligence, băncile europene au cheltuit în ultimul deceniu cel puțin 81 de miliarde de dolari pentru rezolvarea acuzațiilor vizând manipularea pieței și încălcarea sancțiunilor și vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000